VIDEO Protestele au continuat în Iran,  numărul morţilor a ajuns la 12. Trump: Vremea schimbării a venit. Netanyahu: Iranieni curajoşi ies pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestaţii sporadice, care au degenerat pe alocuri în violenţă, au avut loc duminică seara în mai multe oraşe din Iran, inclusiv la Teheran, în pofida apelului la calm lansat de preşedintele Hassan Rohani, relevă luni presa şi reţelele sociale iraniene, citate de AFP. Numărul morţilor a crescut la 12, potrivit televiziunii de stat iraniene.

UPDATE 19.55 Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat el luni sprijinul pentru demonstraţiile din Iran, folosindu-se de proteste pentru a ataca din nou conducerea de la Teheran, inamic al Israelului, transmite DPA, citată de Agerpres.

"Iranieni curajoşi ies pe străzi", a spus el într-un mesaj în engleză transmis într-o înregistrare video. "Ei caută justiţie. Caută libertăţile de bază care le-au fost interzise timp de decenii", a adăugat el.

Netanyahu a acuzat de asemenea 'regimul crud' de la Teheran că iroseşte bani pe alimentarea urii între Israel şi Iran. "Regimul este îngrozit" de cetăţeni, a adăugat el.

Premierul israelian s-a referit de asemenea şi la liderii europeni, spunând că "multe guverne europene urmăresc în tăcere în timp ce tineri iranieni eroici sunt bătuţi în stradă"

UPDATE 16.30 Preşedintele american Donald Trump a afirmat, luni, că pentru Iran a venit "vremea schimbării", după protestele violente din ultimele zile, potrivit News.ro.

"Iranul a eşuat la toate nivelurile, în ciuda unui acord foarte prost făcut cu ei de administraţia Obama. Marele popor iranian a fost reprimaT ani de zile. Sunt înfometaţi de mâncare şi libertate. Bogaţia Iranului este confiscată, la fel ca şi drepturile omului. Este vremea ca aceste lucruri să se schimbe", a scris Trump pe Twitter.

Este a treia oară de vineri când preşedintele american atacă regimul iranian. Sâmbătă, el a scris că "iranienii au înţeles în sfârşit că banii lor sunt puşi în slujba terorismului şi nu mai sunt dispuşi să rămână impasibili".

Manifestanţii au atacat poliţia

La Teheran, poliţia a folosit la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa un mic grup de manifestanţi care a lansat sloganuri ostile puterii în cartierul unde se află Universitatea.

Mici manifestaţii au avut loc de asemenea în oraşele din provincie, între care Kermanshah (vest), Shahin Shahr (lângă Isfahan), Takestan (nord), Zanjan (nord), Izeh (sud-vest), unde - conform imaginilor video postate online de media şi reţelele de socializare- centre religioase, clădiri publice, bănci sau sedii ale Basij (miliţia islamică) au fost atacate şi uneori incendiate. Manifestanţii au atacat şi incendiat de asemenea maşini ale poliţiei.

12 persoane, ucise


Televiziunea de stat iraniană a informat luni că 12 persoane au murit în timpul protestelor din ţară, dintre care zece au fost ucise în ciocniri duminică seara. Nu a fost specificat în ce parte a ţării au avut loc decesele.

"Unii protestatari înarmaţi au încercat să preia unele posturi de poliţie şi baze militare, dar s-au confruntat cu o rezistenţă serioasă din partea forţelor de securitate", a declarat raportul citat de AP, adăugând că toate atacurile protestatarilor au fost respinse de forţele de securitate de stat.

Vestea vine la scurt timp după ce parlamentarul iranian Hedayatollah Khademi a spus, citat de agenţia de ştiri ILNA, că numărul de morţi din cadrul protestelor a ajuns la patru. El a spus că doi oameni au fost ucişi duminică seara în oraşul Izeh din sud-vest.

Primele două decese au avut loc sâmbătă noaptea în vestul ţării, potrivit AP.

Un Izeh, doi protestatari au fost ucişi, a declarat un deputat local Hedayatollah Khademi, citat de agenţia ILNA, apropiată de reformatori. „Locuitorii din Izeh au manifestat ca şi alţii din alte localităţi, împotriva dificultăţilor economice, din păcate, doi oameni au fost ucişi şi alţii răniţi (...) Nu ştiu dacă focurile de armă au venit de la forţele de ordine sau protestatari ", a spus Hedayatollah Khademi.

În oraşul Doroud din vestul ţării, unde doi oameni au fost ucişi sâmbătă noaptea în ciocniri, alţi doi au murit duminică seara. "Clădirile publice, centrele religioase şi băncile au fost atacate, iar unele au fost arse. Ofiţerii au fost răniţi ", a declarat prefectul oraşului Doroud în televiziunea de stat.

Potrivit acestuia, demonstranţii au confiscat un camion al pompierilor şi l-au lansat i-au dat drumul să se deplaseze din vârful unei pante.Vehiculul a lovit un bărbat în vârstă şi un adolescent care au fost ucişi deopotrivă", a adăugat el.

„Au existat tulburări în oraşele Nurabad, Doroud şi Khorramabad (...) şi scandalagii au fost arestaţi“, a spus  Habibollah Khojastehpour, guvernatorul adjunct al provinciei Lorestan (vest ), potrivit agenţiei Mehr. Zece protestatari au fost arestaţi şi în Oroumieh (nord-vest), a declarat un oficial local citat de Mehr.
În oraşul Dorud (vest), unde două persoane au fost ucise sâmbătă seara în urma unor confruntări, alte două persoane au murit duminică.

“Clădiri publice, centre religioase şi bănci au fost atacate, iar unele incendiate. Agenţi (de securitate) au fost răniţi”, a declarat prefectul din Dorud la televiziunea de stat.

Potrivit acestuia, manifestanţi au capturat un camion de pompieri şi l-au lansat de la înălţimea unei pante. “Vehiculul a lovit un om vârstnic şi un adolescent care au fost ucişi pe loc”, a adăugat el.

“Au existat tulburări în oraşele Nurabad, Dorud şi Khorramabad, iar instigatorii tulburărilor au fost arestaţi”, a declarat Habibollah Khojastehpour, viceguvernatorul provinciei Lorestan (vest), potrivit provinciei Mehr.



Manifestaţiile împotriva dificultăţilor economice şi a puterii au început joi în oraşul Mashhad (nord-vest) şi s-au extins în toată ţara.

Duminică seara, preşedintele Rohani a afirmat că ţara sa să furnizeze “un spaţiu” pentru ca populaţia să-şi poată exprima “neliniştile cotidiene”, condamnând totodată violenţele şi distrugerile de bunuri publice. “Critica este total diferită de utilizarea violenţei”, a subliniat el.

Autorităţile au limitat de asemenea accesul la reţelele de socializare, în special la mesageriile Telegram şi Instagram, utilizate pe larg în Iran, pentru a împiedica noi manifestaţii.

Shirin Ebadi: "începutul unei mari mişcări"

Manifestaţiile în Iran nu sunt decât "începutul unei mari mişcări" care ar putea căpăta o amploare mai mare decât cea din 2009, a apreciat avocata iraniană Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, într-un interviu publicat duminică de ziarul italian La Repubblica, citat de agenţia de presă Belga, preluată de agerpres.ro.

"Cred că manifestaţiile nu se vor termina prea devreme. Mi se pare că asistăm la începutul unei mari mişcări de protest care poate merge mai departe de valul din 2009. Nu m-ar mira ca aceasta să devină ceva mult mai mare", a declarat Ebadi, care trăieşte în exil la Londra.

Acestea sunt cele mai importante manifestaţii de la mişcarea de contestare a realegerii fostului preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009, care fusese reprimată cu violenţă de autorităţi.

Dar acum, cauzele revoltei sunt înainte de toate economice şi sociale. "În Iran, şi asta nu este ceva nou, există o foarte gravă criză economică.Corupţia în toată ţara este la niveluri înspăimântătoare. Sfârşitul unor sancţiuni legate de acordul asupra programului nuclear cu UE şi SUA în 2015 nu a adus beneficii reale populaţiei, contrar a ceea ce multă lume aştepta", explică avocata Ebadi.

"La aceasta se adaugă faptul că Iranul are cheltuieli militare foarte ridicate. Oamenii nu mai tolerează să vadă atâţia bani cheltuiţi pentru aceasta", adaugă ea. "Tinerii sunt cei mai dezamăgiţi", avertizează avocata, evocând şomajul ridicat care îi afectează, corupţia şi "climatul de cenzură care domneşte pe străzi".

Şi dacă unele femei au coborât de asemenea în străzi, "mişcarea actuală nu este o problemă legată de diferenţieri pe sexe", asigură ea. "Situaţia ecnomică şi distanţa înspăimântătoare între bogaţi şi săraci, între cei care se bucură de a avea de toate şi cei care nu pot să aibă sunt la baza protestului. Clivajele sociale nu au făcut decât să se mărească în aceşti ultimi ani şi sunt elemente-cheie pentru a înţelege ceea ce se petrece" în Iran, insistă laureata premiului Nobel pentru pace din 2003.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite