Proteste violente la Kiev după adoptarea legi limbilor regionale

Parlamentul ucrainean a aprobat luni, într-o primă lectură, cu o majoritate de 234 de voturi din cele 226 necesare, proiectul de Lege privind limbile regionale, care va consolida în mod semnificativ statutul limbii ruse. Ulterior, au izbucnit confruntări între simpatizanţi ai opoziţiei care contestă legea şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene, în apropierea sediului Parlamentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Acest proiect de lege menţionează ca limbi regionale, în afară de limba rusă, limbile minorităţilor de pe teritoriul ucrainean, între care română, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, idiş, moldovenească, poloneză, slovacă, maghiară, romă.

Documentul mai trebuie aprobat în a doua lectură, când este posibilă aplicarea unor modificări, după care ar urma să fie votat integral, înainte de a fi promulgat. Dacă acest proiect de lege va trece, limba rusă va dobândi statutul oficial de limbă locală sau regională în zone cu o pondere de 10% a vorbitorilor limbii respective. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte limbi minoritare.

Limba de stat în Ucraina este limba ucraineană, conform Constituţiei. În acelaşi timp, în timpul precedentei campanii electorale, preşedintele Viktor Ianukovici a promis să facă rusa a doua limbă de stat, însă pentru aceasta se impune modificarea Legii fundamentale a ţării, iar pentru aceasta Partidul Regiunilor, de guvernământ, ar avea nevoie de 300 de voturi.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările