Proteste violente la Caracas, unde mulţimea a cerut demiterea preşedintelui Maduro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scutieri tragând cu gloanţe de cauciuc în protestatarii din Caracas FOTO AFP
Scutieri tragând cu gloanţe de cauciuc în protestatarii din Caracas FOTO AFP

Forţele de securitate venezuelene au lansat gaze lacrimogene asupra manifestanţilor miercuri, la Caracas, unde a avut loc un protest faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro, relatează Reuters.

Potrivit martorilor, mii de oameni au ieşit în stradă în centrul Caracasului şi au mărşăluit către sediul Comitetului Electoral Central. Însă militari din Garda Naţională şi poliţişti le-au blocat accesul în piaţa din faţa clădirii, aşa că manifestanţii au defilat pe străzile din apropiere, fluturând steaguri şi scandând sloganuri anti-Maduro.

Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 100 de manifestanţi de pe una dintre străzi, care au încercat să forţeze intrarea în piaţă.

“Sunt speriaţi. Venezuelenii sunt obosiţi şi înfometaţi”, a declarat unul dintre manifestanţi, Alfredo Gonzales, în vârstă de 76 de ani, care îşi pusese o eşarfă la gură pentru a nu inspira gazul iritant.

De asemenea, autorităţile au închis toate staţiile de metrou din capitala ţării pentru a împiedica oamenii să se adune.

“Oamenii vor rămâne în stradă până când se va organiza un referendum de demitere”, a spus un alt protestatar, Roberto Campos, în vârstă de 43 de ani. El a fost rănit la frunte de un recipient de gaz lacrimogen.

În jurul său, mulţimea scanda “Acest Guvern va cădea!”, iar o parte dintre manifestanţi au reuşit să scrijelească “Demitere” pe scuturile jandarmilor.

Şoferii care treceau prin zonă au claxonat, în semn de susţinere, în timp ce susţinătorii Guvernului au scandat sloganuri antimanifestanţi din balcoanele clădirilor din apropiere.

Şi în statul Tachira, extrem de volatil şi unde, în 2014, manifestaţii antiguvernamentale s-au soldat cu 43 de morţi, militarii au împidicat protestatarii să ajungă la sediul Comisiei Electorale. În replică, manifestanţii au format un lanţ uman pe străzi.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a decretat vineri stare de excepţie şi de urgenţă economică, timp de 60 de zile, invocând presupuse comploturi în ţara membră OPEC, dar şi în Statele Unite, pentru îndepărtarea de la putere a Guvernului său.

Anterior, oficiali din serviciile americane de informaţii au spus presei că sunt tot mai îngrijoraţi de riscul unui colaps politic şi economic în ţara latino-americană şi au estimat că Maduro nu îşi va duce la bun sfârşit mandatul.

Opoziţia venezueleană încearcă să îl îndepărteze de la putere pe liderul de 53 de ani, a cărui popularitate s-a prăbuşit pe fondul crizei economice tot mai profunde, ce include o penurie de alimente şi medicamente, întreruperi frecvente de curent, jafuri sporadice şi o inflaţie galopantă.

Însă fostul lider de sindicat şi şofer de autobuz a promis că îşi va încheia mandatul şi acuză Washingtonul că pregăteşte o lovitură de stat împotriva sa. El a sugerat că demiterea preşedintelui brazilian Dilma Rousseff, săptămâna aceasta, este un semn că el urmează.

În aceste condiţii, Maduro a anunţat că sâmbătă vor avea loc exerciţii militare de amploare.

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar economia sa a fost afectată grav de scăderea preţului ţiţeiului în lume. Economia sa s-a contractat cu 5,7% anul trecut, iar rata inflaţiei este estimată la peste 180%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite