Proteste istorice în Cuba. Joe Biden îi îndeamnă pe liderii comunişti de la Havana „să-şi audă poporul”: Cum a reacţionat Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat pe liderii comunişti de la Havana „să-şi audă poporul”, în timp ce Rusia a avertizat împotriva oricărui „amestec străin” în criza care riscă să zguduie Cuba.

Preşedintele Joe Biden „îndeamnă regimul cubanez să-şi audă poporul” şi „apelul vibrant al acestuia la libertate”, se arată într-un comunicat difuzat luni de Casa Albă, la o zi după izbucnirea unor manifestaţii antiguvernamentale istorice în Cuba, transmite AFP, potrivit news.ro.

„Statele Unite îndeamnă regimul cubanez să-şi audă poporul şi să răspundă nevoilor acestuia în acest moment crucial, în loc să se îmbogăţească”, subliniază Biden.

„Noi suntem alături de poporul cubanez, de apelul său vibrant la libertate şi la eliberarea sa de dramatica acaparare a pandemiei şi a unor decenii de reprimare şi de suferinţă economică impuse de regimul autoritarist din Cuba”, denunţă şeful statului american în acest comunicat.

Exasperaţi de criza economică, care agravează penuriile alimentare şi de medicamente şi care a determinat Guvernul de la Havana să întrerupă curentul electric timp de mai multe ore pe zi, mii de cubanezi au ieşit duminică în mod spontan în stradă, în zeci de oraşe şi sate din ţară.

Manifestanţii au strigat „Ne este foame!”, „Libertate!” şi „Jos dictatura!”.

Proteste Cuba FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Este vorba despre o mobilizare fără precedent în Cuba, unde sunt autorizate în general numai adunări ale Partidului Comunist Cubanez (PCC), unic la conducere.

„Cubanezii îşi afirmă cu curaj drepturile fundamentale universale. Aceste drepturi trebuie să fie respectate, inclusiv dreptul la a manifesta paşnic şi dreptul la a-şi decide liberi viitorul”, mai subliniază Joe Biden

Rusia sprijină regimul dictatorial

Luni, Rusia a avertizat împotriva oricărui „amestec străin” în Cuba, o ţară aliată ei.

„Noi considerăm inacceptabil orice amestec străin în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar favoriza destabilizarea situaţiei pe insulă”, se arată într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

„Suntem convinşi că autorităţile cubaneze iau toate măsurile necesare în vederea restabilirii ordinii publice, în interesul cetăţenilor ţării”, adaugă Moscova, care anunţă că „urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei în Cuba şi în vecinătate”.

Autorităţile cubaneze s-au declarat pregătite să apere revoluţia „cu orice preţ”. Însă Statele Unite şi-au exprimat susţinerea faţă de manifestanţi şi au avertizat împotriva recurgerii la violenţă contra „manifestanţilor paşnici”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite