FOTO Proteste în Ierusalim: „Gaza este pământ israelian, iar asta nu se va schimba niciodată“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un marş de comemorare tranformat în protest a avut loc la Iersusalim în cursul serii de luni. Protestul a avut loc la numai câteva ore de la cele două incidente violente care s-au petrecut în  cursul zilei de ieri, ambele soldate cu decesul a două persoane şi mai mulţi răniţi.

Aproximativ o mie de persoane au protestat aseara pe străzile Ierusalimului. Început ca un marş de comemorare în amintirea distrugerii Templlui Sfânt al evreilor, adunarea a devenit destul de repede un protest de susţinere a politicilor Israelului în Gaza.

La protest au luat parte mai multe grupări afiliate politic, majoritatea de orientare dreapta-naţionalistă, printre care şi un grup de femei, aşa numitele „femei verzi” ce sprijină soldaţii armatei israeliene şi prezenţa militară a acestora în Fâşia Gaza. 

Avem nevoie să construim un inel de apărare al Ierusalimului la fel ca scutul anti-rachetă ce apără Israelul în acest moment
image

Daniel Luria, vicepreşedintele asociaţiei Ateret Cohanim, organizaţie ce militează pentru o prezenţă crescută a evreilor în Oraşul Sfânt, a declarat pentru „Adevărul”: „În aceste zile avem mulţi duşmani. Majoritatea din ţările arabe, dar şi câţiva ce odată ne-au fost aliaţi. Israelul va continua lupta pentru existenţa sa ca naţiune. Gaza este pământ israelian, iar asta nu se va schimba niciodată. Avem nevoie să construim un inel de apărare al Ierusalimului la fel ca scutul anti-rachetă ce apără Israelul în acest moment”, a declarat acesta imediat după discursul ce l-a susţinut în faţa mulţimii adunate la porţile de acces către Cetatea Sfântă.

Luria, în discursul său, i-a numit pe palestinieni „ocupanţi în tertoriile israeliene” şi „fii ai lui Amalek”, cu referire directă la conotaţiile biblice negative la care această denumire face referire, spre bucuria şi suportul mulţimii adunate la acest marş.

image

Protestul a survenit la doar câteva ore după ce în Ierusalim de Est, o zonă locuită predominant de minoritatea musulmană, un individ de origine palestiniană a izbit frontal cu tractorul săul un autobuz aparţinând companiei publice de transport. Un tânăr aflat pe trecerea de pietoni a fost rănit fatal, iar câţiva pietoni au suferit răni minore. Atacatorul a fost împuşcat mortal de poiliţia israeliană.

În aceeaşi zi, la doar câteva ore, tot în Iersualim, un soldat israelian a fost împuşcat de către un motociclist a cărui identitate nu a putut fi stabilită până la această oră. Soldatul a suferit răni moderate şi a fost evacuat la un spital din apropiere. 

image

Imediat după încheierea discursurilor, mulţimea a început să se îndrepte spre Zidul Plângerii, un loc sacru pentru religia iudaică. Pe drum, Gwen, o americană stabilită în Israel, s-a declarat foarte îngrijorată de situaţia acutală: „Vineri, fiica mea a născut gemeni. Mă rog, aşa cum m-am rugat şi pentru copii mei, ca pănâ ce nepoţii mei vor creşte nu vor mai fi obligaţi să meargă în armată, dar, după cum arată situaţia, cred că acest conflict nu se va rezolva prea curând”, a mărturisit aceasta, vizibil îngrijorată de conflictele recente dintre Hamas şi guvernul israelian. 

image

Odată adunată în piaţa încăpătoare din faţa Zidului Plângerii, protestatarii au comemorat, prin discursuri şi cântece, prezenţa everilor în aceste teritorii şi şi-au mainifestat suportul faţă de actualul atact desfăşurat împotriva grupării Hamas din Fâşia Gaza.

În această dimineaţă, ambele tabere au fost de acord să înceteze schimbul de focuri pentru 72 de ore.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite