Manifestări antiguvernamentale de amploare în Iran. Regimul şi-a adus susţinătorii la contramanifestaţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contramanifestatie

Regimul ayatolahilor din Iran a mobilizat, sâmbătă, zeci de mii de oameni în strădă după două zile de proteste la adresa puterii şi deteriorării condiţilor de viaţă în ultimii ani.

Televiziunea de stat a difuzat sâmbătă imagini ale acestor evenimente oficiale organizate în multe oraşe din ţară şi planificate timp de câteva săptămâni.


Televiziunea de stat a difuzat în buclă imaginile cu aceste manifestaţii oficiale, care marchează aniversarea marii adunării ce a pus capăt mişcării de protest împotriva realegerii contestate a fostului preşedinte ultraconservator Mahmud Ahmadinejad în 2009.

Conform imaginilor transmise la televiziune, manifestaţii au afişat pancarte cu inscripţia "Moarte revoltei", cu referire la mişcarea de protest din 2009.

Protestatarii, avertizaţi

Oficialii iranieni de securitate au avertizat protestatarii în privinţa continuării demonstraţiilor după confruntări care au avut loc joi între manifestanţi şi poliţie în trei oraşe din provincia nord-estică Razavi Khorasan, informează agenţia dpa.

“Nu există autorizaţie pentru astfel de proteste”, a spus, potrivit agenţiei de ştiri Tasnim, Mohsen Hamedani, şef al securităţii guvernatorului Teheranului, care a acuzat grupările de opoziţie iraniene din străinătate că se află în spatele chemărilor la manifestaţii.Guvernul cere populaţiei să nu participe la ‘adunări ilegale’

Ministrul de Interne iranian a cerut sâmbătă populaţiei să nu participe la "adunări ilegale", după două zile de manifestaţii în zece oraşe împotriva puterii şi a nivelului de trai scăzut, relatează AFP.

“Cerem populaţiei să nu participe la adunări ilegale. Până acum, forţele de ordine şi puterea judiciară au încercat să le gestioneze pentru a nu exista probleme”, a declarat Abdolreza Rahmani Fazli, citat de agenţia ISNA.

“Dacă sunt oameni care vor să organizeze adunări, ei trebuie să ceară şi să obţină autorizaţie”, a afirmat el, precizând că a primit informaţii “privind apeluri pe reţele de socializare pentru participarea la adunări”.

Televiziunea iraniană a menţionat pentru prima dată sâmbătă protestele de joi şi de vineri, arătând imagini şi afirmând că trebuie ascultate “revendicările legitime” ale populaţiei. Însă televiziunea a denunţat de asemenea instituţiile media şi grupurile ‘contrarevoluţionare’ din străinătate care ar încerca să exploateze aceste adunări.

Manifestaţie pro guvern în Teheran Iran / FOTO EPA - EFE / 30 dec 2017

Manifestaţie pro guvern în Teheran Iran / FOTO EPA - EFE

Un val de proteste a cuprins de două zile mai multe oraşe din Iran. Mii de oameni au ieşit în stradă. Este cea mai mare manifestare de nemulţumire din Republica Islamică din ultimii 8 ani.

Imaginile postate pe reţelele sociale arată şi ciocniri cu forţele de ordine, care au intervenit pentru a dispersa mulţimea. Zeci de protestatari au fost arestaţi. Motivul iniţial al protestelor au fost scumpirile, concedierile şi neplata salariilor. S-au transformat într-o revoltă generală împotriva guvernului şi a puternicului cler iranian, relatează BBC.

Mulţimile au scandat împotriva preşedintelui Hassan Rouhani, dar şi a liderului suprem Ayatollahul Khamenei. Scânteia protestelor s-a aprins joi în al doilea oraş ca mărime al Iranului, Mashhad, iar ieri a cuprins şi alte oraşe. Protestele au început joi în Mashhad, al doilea oraş ca mărime din ţară, unde au fost arestaţi aproximativ cincizeci de protestatari.

Mii de persoane au ieşit vineri în stradă, pentru a doua zi consecutiv, în mai multe oraşe din Iran, pentru a protesta faţă de politica economică a guvernului, nivelul de trai şi corupţie, în manifestaţii care, în unele locuri, au degenerat în înfruntări cu forţele de securitate, transmite EFE.

Conform imaginilor difuzate pe reţelele sociale, proteste s-au desfăşurat în oraşele Mashhad, Nishapur, Kashmar, Shahrud, Kermanshah, Rasht, Tabriz şi Isfahan.

Manifestanţii au scandat sloganuri contra preşedintelui iranian, Hassan Rohani, dar şi a clerului iranian, acuzat că nu empatizează cu problemele reale ale societăţii: “Naţiunea este un cerşetor, în timp ce membrii clerului trăiesc precum Dumnezeu”.

De asemenea, protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de fondurile alocate de regimul iranian către alte ţări din regiune, în condiţiile în care propriul popor se confruntă cu dificultăţi economice: “Nici Gaza, nici Liban, viaţa mea o sacrific pentru Iran”.

 



"Semnal de alarmă"

Videoclipurile postate pe reţelele sociale au arătat oameni care protestau vineri în oraşul sfânt Qom (nord), şi strigau sloganuri precum "Moartea dictatorului" sau "Eliberarea prizonierilor politici".

Unii protestatari chiar au scandat lozinci în favoarea monarhiei, răsturnată de revoluţia islamică în 1979. Alţii au cerut regimului să renunţe la sprijinul pentru mişcările regionale ale aliaţilor ţi să aibă grijă de propriul popor.

Sâmbătă, cotidianul reformator, Arman, a subliniat că protestele reprezintă un "semnal de alarmă pentru toată lumea", în timp ce apelurile care solicită guvernul să ia măsuri pentru a rezolva problemele economice ale ţării, se înmulţesc.

Washington-ul a reacţionat la evenimentele din Iran: a condamnat ferm arestările şi a cerut tuturor ţărilor să susţină public cererile poporului iranian pentru combaterea corupţiei şi respectarea drepturilor de bază.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite