Pronosticul sumbru al şefului diplomaţiei europene: „Trăim sfârşitul dominaţiei americane”. Pandemia, un catalizator pentru secolul asiatic. Opţiunea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, spaniolul Josep Borrell, susţine că asistăm la sfârşitul dominaţiei americane şi la începutul unui secol asiatic.

În opinia şefului diplomaţiei europene, lumea se transformă cu mare viteză, iar noul coronavirus serveşte drept catalizator.

„Analiştii vorbesc de mai mult timp de sfârşitul unui sistem (mondial) condus de Statele Unite şi emergenţa unui secol asiatic. Anume acest lucru se produce în prezent în faţa ochilor noştri”, a declarat Borrell cu ocazia reuniunii anuale a diplomaţiei germane, care a avut loc luni la Berlin.

„Noi trăim într-o lume fără un lider clar, în care Asia ia tot mai mult loc, la nivel de securitate, la nivel de economie şi la nivel de tehnologie. Dacă secolul XXI ar urma să fie «secolul asiatic», aşa cum secolul XX a fost «secolul american», am putea fi nevoiţi să constatăm că pandemia a fost pivotul acestei schimbări”, a spus el.

Potrivit lui Borrell, Uniunea Europeană nu trebuie să ajungă la mijlocul acestei lupte. „Presiunea pentru alegerea unei tabere este tot mai crescândă. Noi, cei din Uniunea Europeană, trebuie să dăm prioritate valorilor şi intereselor noastre şi trebuie să evităm să fim instrumentalizaţi de unul sau de altul”, a conchis diplomatul spaniol, citat de „La Libre Belgique”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite