Programul nuclear iranian: Teheranul susţine că a îmbogăţit uraniu până la 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul iranian FOTO EAP-EFE
Steagul iranian FOTO EAP-EFE

Teheranul a îmbogăţit uraniu la nivelul de 60%, ca represalii faţă de sabotarea instalaţiei nucleare subterane iraniene de la Natanz, pe care Republica islamică o atribuie Israelului, a anunţat vineri preşedintele Parlamentului iranian Mohammad Bagher Ghalibaf, relatează Reuters.

„Sunt mândru să anunţ că (vineri), la ora (locală) 0.40 (joi, 23.10, ora României), cercetători iranieni au fost capabili să producă uraniu îmbogăţit (la nivelul de) 60%”, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, Ghalibaf.

Negocieri indirecte se desfăşoară în prezent în capitala Austriei, în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Teheranul s-a angajat prin acest acord pe care l-a încheiat cu cele şase mari puteri să-şi limiteze nivelul îmbogăţirii uraniului la 3,67%, cu mult inferior nivelului de 20% atins de către Teheran înainte de semnarea documentului şi cu mult inferior nivelului de 90%, necesar în fabricarea unei arme atomice.

Republica islamică s-a retras treptat din acord, printr-o serie de măsuri de retorsiune, începând din mai 2019, după ce Donald Trump a retras în mod unilateral Statele Unite din acord, în mai 2018.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite