Premiul Nobel pentru Pace în 2020. Cine a luat premiul la care visa Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Programul Alimentar Mondial (PAM) este laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2020, recompensat pentru eforturile sale împotriva foametei în lume, a anunţat vineri Comitetul Nobel, relatează AFP.

Programul Alimentar Mondial al ONU este recompensat pentru ”lupta sa împotriva foametei” în lume, ”contribuţia sa la îmbunătăţirea condiţiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol motor în eforturi vizând împiedicarea folosirii foametei ca armă de război, a anunţat preşedinta Comitetului Nobel Berit Reiss-Andersen, potrivit news.ro.

„Prin premiul din acest an Comitetul doreşte ca lumea întreagă să-şi îndrepte privirea către milioanele de oameni care suferă sau se confruntă cu ameninţarea foametei. Programul Mondial Alimentar are un rol-cheie în cooperarea multilaterală ce transformă siguranţa alimentară într-un instrument al păcii”, a spus aceasta.

Organizaţia ONU findată ân 1961 a mulţumit pe Twitter şi a adăugat: „Asta aminteşte lumii întregi că pacea şi „#ZeroHunger (Foame zero) merg mână în mână”.

„Pus în faţa pandemiei PMA a demonstrat o impresionantă capacitate de a-şi intensifica eforturile. Aşa cum a spus şi organizaţia: până în ziua unui vaccin hrana e cel mai bun vaccin împotriva haosului”, a motivat Comitetul Nobel din Norvegia.

În acest an au fost 318 de candidaţi la premiul Nobel pentru Pace, 211 de persoane şi 107 de organizaţii. Nominalizările au fost făcute până la 1 februarie, înaintea declarării pandemiei COVID-19 în martie.

Printre cei nominalizaţi s-au mai aflat preşedintele american Donald Trump, liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, activista de mediu Greta Thunberg şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Premiul acordat la Oslo programului alimentar al ONU are o valoare de 1,1 de milioane de dolari.

PAM a spus că este un „moment de mândrie”. PAM estimează că 97 de milioane de oameni din 88 de ţări sunt ajutaţi anual de eforturile sale.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed (pentru acordul de pace cu Eritrea).

Printre cei care au primit premiul de-a lungul anilor au fost: preşedinţi americani Barack Obama (2009), respectiv Jimmy Carter (2002); activista pentru educaţia copilului Malala Yousafzai (partajat 2014); Uniunea Europeană (2012); Organizaţia Naţiunilor Unite şi secretarul general al acesteia la acea vreme, Kofi Annan ( 2001), Maica Tereza (1979).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite