UPDATE Benjamin Netanyahu, pus oficial sub acuzare pentru fapte de corupţie

UPDATE Benjamin Netanyahu, pus oficial sub acuzare pentru fapte de corupţie

Benjamin Netanyahu, inculpat pentru fapte de coruptie FOTO AFP

Procurorul general al Israelului l-a pus sub acuzare pe premierul Benjamin Netanyahu pentru fapte de corupţie, joi, stârnind şi mai multă incertitudine legată de persoana care va conduce ţara în cele din urmă, care este în prezent cufundată în haos politic, după două scrutine neconcludente de anul acesta, informează Reuters.

UPDATE Procurorul general Avichai Mandelbilt şi-a anunţat decizia printr-un comunicat. Acuzaţiile includ mită, abuz de încredere şi fraudă.
 
Netanyahu, care a negat că ar fi comis vreo ilegalitate în trei dosare de corupţie, nu este obligat din punct de vedere legal să demisioneze după ce este pus sub acuzare. El va susţine o declaraţie de presă la 20:30 GMT (22:30, ora României).

Acest anunţ, foarte aşteptat în Israel, intervine la câteva ore după ce preşedintele ţării Reuven Rivlin a însărcinat Parlamentul să găsească un premier, scrie News.ro.

Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz nu au reuşit să formeze un guvern în urma alegerilor din aprilie şi septembrie.
 
În pofida faptului că nu au reuşit să formeze un guvern, Netanyahu şi Gantz încă mai pot primi această sarcină din partea deputaţilor.
 
Însă un punct-cheie îi desparte pe cei doi - dacă reuşesc să ajungă la o înţelegere asupra unui guvern de uniune naţională, fiecare vrea să fie primul care guvernează în cadrul unei rotaţii.
 
De ce? Deoarece Netanyahu, care ar putea fi inculpat în diverse dosare, vrea să fie în post în cazul în care are de-a face cu justiţia. Iar Gantz refuză să împartă puterea cu o persoană care riscă să fie inculpată.
 
Toţi ochii sunt, aşadar, aţintiţi asupra procurorului general Avichai Mandelblit, care urmează să decidă dacă îl inculpă sau nu pe Benjamin Netanyahu de ”deturnare de fonduri”, ”abuz de încredere” şi ”corupţie” într-o serie de dosare, între care unul - ”scandalul Bezeq" - este deosebit de sensibil.
 
În acest dosar, Netanyahu este suspectat că a oferit acorduri guvernamentale care i-ar fi putut aduce milioane de dolari patronului societăţii de telecomunicaţii Bezeq, în schimbul unei acoperiri favorabile din partea unuia dintre publicaţiile grupului, site-ul Walla.
 
O inculpare ar putea scade şansele lui Netanyahu de a obţine susţinerea deputaţilor. Iar o exonerare ar putea să-i convingă pe aleşii reticenţi să i se alăture în coaliţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: