Procurorii mexicani acuză de crimă organizată peste 30 de cercetători şi oameni de ştiinţă: „Este complet absurd”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele mexicului Andrés Manuel López Obrador FOTO SHUTTERSTOCK
Preşedintele mexicului Andrés Manuel López Obrador FOTO SHUTTERSTOCK

Comunitatea ştiinţifică a Mexicului este indignată după ce procurorul-şef al ţării a solicitat mandate de arestare pentru 31 de oameni de ştiinţă, cercetători şi profesori universitari pentru acuzaţii de crimă organizată, spălare de bani şi delapidare - acuzaţii care i-ar putea pune alături de baronii cartelurilor de droguri, scrie The Guardian.

Un judecător de la închisoarea de maximă securitate din Altiplano - din care a scăpat Joaquín „El Chapo” Guzmán în 2015 - a respins miercuri emiterea mandatelor de arestare. Dar procurorul federal a anunţat imediat că intenţionează să le solicite pentru a treia oară.

Profesorii universitari sunt acuzaţi că au încălcat o lege care îi împiedică pe membrii unui consiliu consultativ să primească bani de la un fond ştiinţific guvernamental. Totuşi legea a fost adoptată în 2019, iar oamenii de ştiinţă au primit 2,5 milioane de dolari anterior acesteia. Cei implicaţi au negat că fondurile ar fi fost ilegale sau utilizate în mod abuziv.

Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie (Conacyt) a calificat reacţia publică ca „un val concertat de dezinformare” menit să propage „teroare” în comunitatea ştiinţifică.

„Vorbesc despre fonduri de origine ilicită şi o numesc criminalitate organizată atunci când era o organizaţie [nonprofit]. Este complet absurd să o duci acuzaţia la acest nivel”, a spus Alma Maldonado, anchetator la centrul public de cercetare Cinvestav. 

Dar oamenii de ştiinţă şi profesorii universitari spun că urmăririle penale sunt o încercare de a-i reduce la tăcere, întrucât administraţia preşedintelui Andrés Manuel López Obrador impune politici aspre de austeritate şi acordă prea puţină atenţie ştiinţei în răspunsul său la pandemie.

„Mesajul lui Conacyt şi al procurorului către comunitatea academică naţională este puternic şi clar: dacă gândiţi diferit de noi, cel mai bine este să vă găsiţi altceva de făcut”, a scris economistul politic Javier Aparicio în ziarul Excélsior.

Acuzaţiile penale au aprofundat acrimonia dintre administraţia López Obrador şi comunitatea ştiinţifică. AMLO, aşa cum este cunoscut preşedintele, a lichidat fondurile publice pentru finanţarea cercetărilor academice şi ştiinţifice, motivând corupţia şi susţinând că banii ar putea fi folosiţi mai bine pentru ameliorarea pandemiei.

Elena Álvarez-Buylla, directorul Conacyt, atacă adesea „ştiinţa neoliberală” afirmând în 2020 că aceasta „a produs cele mai strălucitoare şi poate cele mai inutile progrese, cum ar fi ajungerea pe lună”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite