Priorităţile noului şef al diplomaţiei israeliene, Yair Lapid

Priorităţile noului şef al diplomaţiei israeliene, Yair Lapid

Yair Lapid, noul ministru de externe al Israelului

Noul şef al diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, s-a angajat să amelioreze dialogul cu Partidul Democrat american şi cu ţările europene, numind aceste relaţii „periculoase” şi „ostile” sub Benjamin Netanyahu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Gestionarea relaţiei cu Partidul Democrat din Statele Unite a fost nepăsătoare şi periculoasă (...), guvernul (Netanyahu) a făcut un pariu teribil, temerar şi periculos focalizându-se exclusiv pe Partidul Republican, abandonând astfel abordarea bipartizană a Israelului”, a declarat Yair Lapid, la o ceremonie la Ierusalim care a marcat intrarea sa în funcţie de ministru de Externe.
 
Lapid a considerat „important” sprijinul „evangheliştilor creştini”, dar „mai importantă” buna înţelegere între diferitele curente ale iudaismului (reformist, conservator, ortodox). De duminică seara, el a stat de vorbă cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Yair Lapid a mai avut „schimburi de mesaje” cu „prietenul” lui, preşedintele francez Emmanuel Macron.
 
„Relaţiile noastre cu ţările Uniunii Europene nu sunt suficient de bune, relaţiile noastre cu prea multe guverne au fost neglijate şi au devenit ostile. Să strigi că toată lumea este antisemită nu este o politică sau un program de lucru, chiar dacă uneori acest lucru pare just”, a afirmat noul ministru. „Noi trebuie să ne pregătim pentru o revenire a acordului asupra programului nuclear iranian”, a avertizat Lapid, adăugând totodată că „Israelul va face tot ce este în puterea sa pentru a împiedica Iranul să obţină bomba nucleară”.
 
Lapid, considerat arhitectul coaliţiei care l-a doborât Netanyahu, este acum ministru de externe. După săptămâni de negocieri, Lapid a adus Yamina la bord ca parte a unei coaliţii al cărei singur scop era să-l îndepărteze pe Netanyahu din funcţie.
 
Acordul care implică opt fracţiuni cu cele 61 de locuri necesare pentru majoritate a fost semnat la 2 iunie, cu doar o jumătate de oră înainte de expirarea termenului, pecetluind soarta lui Netanyahu.În aparenţă, guvernul lui Bennett va fi diferit de oricare alt guvern care l-a precedat în istoria de 73 de ani a Israelului.
 
Alianţa conţine partide marcate de diferenţe ideologice şi include cel mai semnificativ primul partid arab independent care face parte dintr-o potenţială coaliţie de guvernământ, Raam. De asemenea, are un număr record de nouă femei-ministru.

 
Includerea lui Raam şi a partidelor israeliene de stânga non-arabe înseamnă că ar putea exista fricţiuni cu privire la aspecte precum politicile israeliene faţă de palestinieni.
 
Ar putea exista, de asemenea, dificultăţi în ceea ce priveşte politicile sociale - în timp ce unele partide doresc să promoveze drepturile homosexualilor, cum ar fi recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, Raam, un partid islamist, este împotriva acestui lucru.
 
În plus, unele partide vor să relaxeze restricţiile religioase mai mult decât va permite probabil Yamina - un partid naţional-religios. Bennett a spus, citat de BBC, că guvernul său se va concentra asupra domeniilor în care acordul a fost posibil, cum ar fi problemele economice sau pandemia de coronavirus, evitând totodată chestiuni mai controversate.
 
„Nimeni nu va trebui să renunţe la ideologia sa”, a spus el recent, „dar toţi vor trebui să amâne realizarea unora dintre visele lor ... Ne vom concentra asupra a ceea ce se poate realiza, mai degrabă decât să ne certăm despre ceea ce nu poate".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările