Prinţul moştenitor saudit şi-a asumat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad bin Salman Al Saud - printul mostenitor al Arabiei Saudite FOTO AFP/Getty Images

Prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus că îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, dar a subliniat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor, a informat joi canalul american de televiziune PBS, notează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Arabia Saudită, în special Mohammad bin Salman, a fost ţinta criticilor după asasinarea jurnalistului, în urmă cu aproape un an.

La 2 octombrie 2018, Jamal Khashoggi, care colabora printre altele cu Washington Post şi locuia în Statele Unite, a fost ucis şi dezmembrat în consulatul ţării sale la Istanbul de un comando de agenţi saudiţi veniţi de la Riad.

"Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întâmplat sub domnia mea", i-a declarat prinţul unui reporter în decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse într-un documentar al programului Frontline de la PBS care va fi difuzat săptămâna viitoare.

Prinţul moştenitor a ţinut să sublinieze că a aflat despre asasinat abia după ce a fost comis.

Întrebat în marja unei curse automobilistice din apropiere de Riad despre motivul pentru care nu a fost la curent cu crima, prinţul a răspuns: "Avem 20 de milioane de oameni. Avem trei milioane de angajaţi ai guvernului".

Iar la întrebarea cum a putut un grup de agenţi să ia un avion regal pentru a merge la Istanbul ca să comită crima, el a spus: "Am responsabili, miniştri care urmăresc lucrurile, ei sunt responsabili".

Mohammad bin Salman a fost acuzat de implicare personală în uciderea jurnalistului.

Senatul american a adoptat o rezoluţie care atribuie prinţului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA afirmând că "nu există nicio îndoială" că el a "ordonat" uciderea lui Khashoggi.

După ce iniţial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine în prezent că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni a unor agenţi fără autorizaţie oficială.

Justiţia saudită l-a declarat nevinovat pe prinţul moştenitor şi a pus sub acuzare 11 persoane, reclamând pedeapsa cu moartea în cinci cazuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite