Prinţesa saudită Basmah bint Saud, eliberată din închisoare după aproape trei ani

Prinţesa saudită Basmah bint Saud, eliberată din închisoare după aproape trei ani

Prinţesa saudită Basmah bint Saud, eliberată din închisoare după aproape trei ani

Autorităţile saudite au eliberat-o pe prinţesa Basmah bint Saud care a fost închisă fără nicio acuzaţie aproape trei ani la Riad, relatează lefigaro.fr.

În vârstă de 57 de ani, prinţesa Basmah Bint a lansat în aprilie 2020 un apel către Regele Salman şi Prinţul Moştenitor Mohammed bin Salman, cerând eliberarea din motive de sănătate.

„Basmah Bint Saud şi fiica ei Suhud, reţinute din martie 2019, au fost eliberate”, a anunţat pe Twitter organizaţia ALQST cu sediul la Londra, specializată în Arabia Saudită.

„În perioada detenţiei nu s-a formulat nicio acuzaţie la adresa ei", a anunţat ALQST, care a deplâns „neglijenţa" autorităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate a prinţesei.

Basmah Bint Saud a fost arestată chiar înainte de o călătorie în Elveţia unde trebuia să urmeze un tratament medical, potrivit unei surse apropiate familiei. Natura bolii de care suferă nu a fost niciodată dezvăluită. Potrivit familiei sale, prinţesa Basma, cel mai mic copil al fostului rege Saud bin Abdul Aziz, era cunoscută pentru că a luat poziţe în favoarea reformei şi a denunţat abuzurile din Arabia Saudită.

Prinţesa saudită a fost deţinută în închisoarea Al-Hair, situată în apropiere de Riad, alături de mulţi prizonieri politici. Cândva foarte discretă, familia regală saudită a fost zguduită de scandaluri de la ascensiunea în 2017 a prinţului moştenitor cunoscut sub numele de MBS, care a devenit conducătorul de facto al bogatei monarhii petroliere.

Mai multe figuri importante ale regalităţii saudite au fost înlăturate sau anchetate de putere. În martie 2020, garda regală l-a arestat pe fratele şi nepotul regelui Salman, acuzaţi că au pus la cale o lovitură de stat împotriva lui MBS, potrivit mai multor surse.

ONG-urile denunţă în mod regulat încălcările drepturilor şi libertăţilor din acest regat conservator şi încercările sale de a-şi spăla imaginea în întreaga lume prin evenimente sportive şi concerte de muzică pop.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările