„Prinţesa Huawei” s-a întors în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meng Wanzhou sosind la Shenzhen, China FOTO EPA-EFE
Meng Wanzhou sosind la Shenzhen, China FOTO EPA-EFE

China şi Canada au pus capăt unui diferend cu acuzaţii de spionaj şi fraudă bancară care implica şi Statele Unite.

După aproape trei ani de arest la domiciliu în Canada, directoarea financiară a gigantului de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, a primit permisiunea să se întoarcă în China. În acelaşi timp, autorităţile chineze i-au eliberat pe canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, încarceraţi pentru spionaj.

Meng Wanzhou, 49 de ani, supranumită „Prinţesa Huawei”, a zburat vineri seara spre China, imediat după ce a fost eliberată în baza unui acord spectaculos între compania tatălui ei şi Departamentul american al Justiţiei.

Potrivit acordului, făcut public de SUA, Meng Wanzhou a recunoscut că a minţit un reprezentant al conducerii băncii HSBC, în timpul unei întâlniri în Hong Kong în 2013, despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor.

Dacă acest document nu va fi contestat şi nici nu va fi încălcat până la 1 decembrie 2022, SUA vor abandona procesul intentat împotriva directoarei financiare a Huawei.

Acordul găsit în dosarul Meng Wanzhou a pus capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Fiica fondatorului Huawei a scăpat astfel de extrădarea în SUA, unde risca să fie condamnată la închisoare pentru declaraţii false şi fraudă bancară.

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou înainte de părăsirea Canadei.

Femeia a fost arestată la 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului.

La scurt timp după părăsirea Canadei de către Wanzhou, autorităţile chineze i-au eliberat pe canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, arestaţi pentru spionaj. Cei doi au ajuns în Canada sâmbătă dimineaţă şi au fost întâmpinaţi de premierul Justin Trudeau.

„Aceşti doi bărbaţi au trăit timp de peste 1.000 de zile o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de hotărâre, graţie şi rezistenţă în fiecare etapă şi sunt o inspiraţie pentru noi toţi”, a declarat premierul canadian.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor au fost reţinuţi în decembrie 2018, la scurt timp după arestarea lui Meng Wanzhou.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite