Primele mărturii despre masacrul din nordul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadiştii din SIIS au publicat fotografii în care se mândresc cu masacrul de săptămâna trecută
Jihadiştii din SIIS au publicat fotografii în care se mândresc cu masacrul de săptămâna trecută

Încă nu este clar câţi irakieni şiiţi au fost executaţi săptămâna trecută în nordul Irakului, atacat de gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS), care impune acum prin jihad supremaţia sunniţilor. Sute de oameni lipsesc, doar în jur de 40 au putut fi îngropaţi în morminte comune. Supravieţuitorii au reuşit să fugă în alte comunităţi şiite din apropiere.

Poveştile supravieţuitorilor din Kirkut amintesc acum de cele mai crunte zile ale războiului din Irak, transmit corespondenţii cotidianului britanic „The Washington Post”. 

Organizaţiile pentru respectarea drepturilor omului au atras deja atenţia asupra escaladării „oribile” a violenţelor interconfesionale din Irak, vorbind despre execuţiile prin decapitare desfăşurate de SIIS în special pentru liderii religioşi şiiţi, luptători capturaţi, dar şi pentru civili. 

La sud de Kirkut, care între timp a fost abandonată de jihadişti şi este controlată acum de kurzi, patru sate de fermieri şiiţi au fost lovite cu brutalitate de SIIS. 

Askar Hassan, care locuia în unul dintre aceste sate - Brawawchli - poveşteşte pentru Associated Press că atacul a început după  prânz, când mulţi localnci dormeau, încercau să scape de căldură. 

Mai întâi au început să cadă obuzele. Apoi s-au auzit focuri de armă. Hassan şi-a luat familia şi a fugit într-o livadă de curmali. S-au întors în timp ce fugeau şi au văzut cum zeci de bărbaţi înarmaţi trăgeau în toate părţile. Hassan a văzut cum vărul său cădea împuşcat. Apoi, a simţit cum un glonţ l-a lovit chiar pe el. Atunci le-a spus soţiei şi celor patru copii să se prefacă morţi. Doi dintre copii au fost şi ei împuşcaţi, dar familia au supravieţuit. 

Când jihadiştii au ajuns lângă ei, Hassan i-a auzit spunând „Dumnezeu e mare!”. Familia a rămas la pământ ore întregi. Când a venit noaptea, părea că teroriştii s-au retras, aşa că Hassan, soţia şi copiii lor au fugit, au furat o maşină şi s-au îndreptat către un spital. 

Alţi supravieţuitori povestesc că, după ce satul a fost atacat cu obuze, jihadiştii au intrat în vehicule militare Humvee, fiind acoperiţi de focurile unor lunetişti. Ali, în vârstă de 18 ani, spune că şi localnicii au pus mâna pe arme şi s-au urcat pe acoperişuri pentru a-i împuşca pe jihadişti, însă cei mai mulţi au fost doborâţi de lunetişti. 

În ultimele săptămâni, trupele SIIS au capturat mai multe vehicule Humvee şi echipamente de la armata irakiană

În Taza, un alt sat de şiiţi din apropiere, au fost înmormântaţi luni dimineaţă într-o groapă comuni 15 oameni - două fete şi restul bărbaţi. Fetele erau surori şi avea 10 şi 13 ani. 

Fuseseră omorâţi în Bashir, un sat în care au avut loc confruntări zilnice cu militanţii sunniţi. 

„Au fost executaţi”, spune Abdel-Rahman, şeful unităţii antitero din regiune, pentru „Washington Post”. Toate trupurile erau împuşcate în cap, de la distanţă mică. În timp ce erau coborâte în groapă şi apoi acoperite de pământ cu ajutorul unui buldozer, se auzeau exploziile obuzelor din apropiere, unde sunniţii continuau să atace. 

Gruarea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS) a demarat în ultimele două săptămâni o puternică ofensivă asupra armatei irakiene, În ultimele zile, SIIS a reuşit să captureze alte patru mari oraşe din Irak, toate cu acces la o autostradă care le asigură cale directă către Bagdad. Unul  dintre oraşe se află la doar 100 de kilometri de capitală.

Forţele armate irakiene au confirmat căderea altor patru oraşe în mâinile fundamentaliştilor sunniţi, printre care şi un punct strategic de frontieră. 

Sunniţii şi-au diversificat operaţiunile şi, pe lângă ofensiva puternică din nordul Irakului, unde au capturat trei mari oraşe în tot atâtea zile, ei se concetrează acum pe vestul Irakului, mai exact provincia Anbar - cea mai mare din ţară. Aici, ei au reuşit să obţină controlul asupra oraşelor Al-Qaim, Rawa, Ana şi Husaybah. 

Dintre acestea, cea mai importantă miză este Al-Qaim, care se află la graniţa cu Siria şi este cunoscut drept un bastion al SIIS. 

Toate cele patru oraşe sunt legate de o autostradă directă către Bagdad, iar căderea lor în mâinile teroriştilor sporesc acum temerile conform cărora militanţii ar putea demara în orice moment ofensiva asupra Bagdadului, cu atât mai mult cu cât unul dintre oraşe - Husaybah - see află la doar 100 de kilometri de capitală. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/irak-din-nou-in-pragul-r-zboiului" target="_blank">View the story "Irak, din nou în pragul războiului" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite