Primele coliziuni ale protonilor în accelaratorul de particule

Primele coliziuni ale protonilor în accelaratorul de particule

Primele coliziuni în uriaşul accelerator de particule

Acceleratorul gigantic al Centrului European pentru Cercetări Nucleare a produs primele coliziuni controlate de protoni, luni după-amiaza, la numai trei zile după repunerea în funcţie a acceleratorului, potrivit unui comunicat al CERN, scrie ediţia online a cotidianului britanic The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni după-amiaza au fost observate primele coliziuni de particule, ceea ce constituie o mare reuşită având în vedere perioada lungă de inactivitate a acceleratorului şi timpul scurt în care au fost obţinute, a declarat directorul general al centrului, Rolf Heuer.

Toţi cei din sala de control îşi ţineau respiraţia, când s-au înregistrat primele coliziuni de particule, şi şi au explodat de bucurie, a afirmat Jurgen Schukraft, purtător de cuvânt al CERN, potrivit The Guardian.

Acceleratorul de particule LHC este considerat o bijuterie ştiinţifică, valorând mai multe miliarde de euro. El urmează să permită progrese în cunoaşterea componenţei materiei şi a universului, fiind victima a două pene succesive la câteva zile după lansarea sa cu mare pompă în 10 septembrie 2008.

Primul incident a survenit la mai puţin de 48 de ore după demararea funcţionării acestui aparat de o precizie neegalată, care a costat peste 3,76 miliarde de euro.

În timp ce al doilea, în 19 septembrie, a fost consirat serios pentru că a provocat o defecţiune la unul dintre magneţii supraconductori care au rolul să ghideze particulele în cei 27 km ai circuitului acceleratorului aflat la 100 m sub pământ de o parte şi de alta a frontierei franco-elveţiene, în apropiere de Geneva.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările