Prima patrulă comună turco-americană în Siria

Prima patrulă comună turco-americană în Siria

FOTO EPA-EFE

Militari turci şi americani au efectuat duminică dimineaţă prima lor patrulă comună în nord-estul Siriei, misiunea având loc într-un sector menit să se transforme într-o „zonă de securitate“ în virtutea unui acord dintre Ankara şi Washington, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şase vehicule blindate ale armatei turce au traversat frontiera cu Siria şi au plecat în misiune alături de şase vehicule blindate ale armatei americane.

Potrivit unui fotograf al AFP, vehiculele turce şi americane au patrulat până la amiază, fiind însoţite de o ambulanţă şi un pick-up.

La finalul misiunii, militarii turci s-au întors la baza din teritoriul naţional.

Potrivit unui acord din 7 august, Ankara şi Washingtonul prevăd instituirea unei zone tampon între frontiera turcă şi zonele din Siria controlate de miliţia kurdă YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului). Washingtonul sprijină YPG, în timp ce Ankara o consideră drept o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat ca organizaţie teroristă în Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că omologul său american Donald Trump i-a promis o „zonă de securitate“ cu o lărgime de 32 de kilometri. Erdogan a ameninţat că va lansa o operaţiune în nord-estul Siriei dacă nu va obţine controlul asupra acestei „zone de securitate“.

La sfârşitul lui august, YPG a început să se retragă de pe poziţiile deţinute în apropierea graniţei cu Turcia.

În ultimii trei ani, armata turcă a efectuat două operaţiuni transfrontaliere împotriva YPG.

Pe lângă îndepărtarea YPG de graniţa turcă, un obiectiv al Ankarei în ceea ce priveşte zona de securitate este de a face rost de un loc pentru repatrierea unei bune părţi din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi găzduieşte în prezent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: