Prima data după revoluţia islamică, Iranul va participa la exerciţii militare cu Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul va participa la exerciţii militare maritime în Golful Oman nu doar cu Rusia, dar şi cu China, a declarat şeful departamentului Statului Major al Forţelor Armate ale Iranului pentru afaceri internaţionale, Qadir Nezami.

“În curând, pentru prima data după revoluţia islamică vor avea loc exerciţii militare cu Rusia şi China, a spus oficialul militar”, fiind citat de agenţia Fars. Potrivit lui, exerciţiile ale celor trei ţări vor avea loc în Nordul Oceanului Indian şi Golful Oman.

El a menţionat că exerciţiile urmăresc mai multe obiective, inclusiv un schimb de experienţe.

Qadir Nezami a anunţat că în viitorul apropiat şefii statelor majore din câteva ţări vor sosi la Teheran, însă nu a specificat despre ce ţări este vorba şi când se va întâmpla acest lucru.

Mai devreme, ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a confirmat intenţia Teheranului şi Moscovei de a efectua exerciţii militare maritime comune, menţionând că aceste vor avea loc în Oceanul Indian şi nu sunt îndreptate împotriva altor state.

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a declarat că, dacă se va stabili faptul că Iranul este vinovat pentru atacurile asupra unor rafinării saudite, Arabia Saudită va considera acest lucru un "act de război", relatează site-ul agenţiei Reuters.

 "Considerăm că Iranul este responsabil, pentru că dronele care au atacat Arabia Saudită au fost construite şi livrate de acesta", a declarat al-Jubeir.

"Dar lansarea atacului din acel teritoriu, acesta este o altă categorie, va fi considerat un act de război", a adăugat acesta.

Ministrul a afirmat anterior că Arabia Saudită aşteaptă rezultatul anchetei pentru a lua măsuri corespunzătoare. 

Statele Unite au anunţat trimiterea de întăriri militare în Golful Persic, după atacurile asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, revendicate de rebelii yemeniţi Houthi (susţinuţi de Iran), dar atribuite Teheranului de Riad şi Washington.

Atacurile, care au redus la jumătate producţia de petrol din Arabia Saudită, au reînviat temerile privind o confruntare militară între Statele Unite şi Iran.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut constant de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în mai 2018 din acordul nuclear internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015, urmată de reinstituirea unor sancţiuni americane grele împotriva Iranului.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat duminică că prezenţa forţelor străine în Golf sporeşte "insecuritatea".

Într-un discurs susţinut în deschiderea unei defilări militare la Teheran, Rouhani a anunţat că Iranul va prezenta "în următoarele zile" la ONU un plan de cooperare destinat să asigure securitatea "Golfului Piersic, a Strâmtorii Ormuz şi a Mării Oman" între ţările riverane.

"Prezenţa voastră a adus întotdeauna durere şi nefericire în regiune", a declarat preşedintele iranian cu referire la "cei care vor să facă Iranul responsabil" pentru relele din regiune.

"Cu cât vă ţineţi mai departe de regiunea noastră, cu atât aceasta va avea parte de securitate", a mai declarat Rouhani în acest discurs transmis în direct de către televiziunea de stat.

"Din punctul nostru de vedere, securitatea Golfului Persic vine din interior. Securitatea Golfului Persic este endogenă, securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă. Forţele străine sunt sursa problemei şi a insecurităţii pentru poporul nostru şi pentru regiunea noastră", a adăugat el.

Rouhani a spus din nou că ţara sa "întinde mâna prieteniei şi fraternităţii" celorlalte ţări riverane din Golf.

Regiunea trăieşte "un moment sensibil şi de o importanţă istorică", a declarat el.

Făcând aluzie la statele riverane arabe din Golf cu care relaţiile Iranului sunt foarte tensionate, cum ar fi Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, Rouhani a adăugat: "Suntem chiar pregătiţi să nu mai ţinem cont de erorile lor trecute, deoarece astăzi situaţia este de aşa natură că duşmanii islamului şi ai regiunii, adică America şi sionismul, vor să profite de diviziunile noastre".

La Adunarea Generală a ONU care se va deschide la 24 septembrie la New York, Iranul va prezenta un plan de cooperare regională, numit 'Speranţa' şi destinat să asigure securitatea Golfului, a Strâmtorii Ormuz şi a Mării Oman "cu ajutorul unor ţări din regiune", a adăugat preşedintele iranian, fără a oferi mai multe detalii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite