Prezenţă neaşteptată a sirienilor din Liban la votul prezidenţial. „Vrem pace!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile capitalei libaneze au fost blocate de sirienii din diasporă FOTO Reuters
Străzile capitalei libaneze au fost blocate de sirienii din diasporă FOTO Reuters

Sirienii din diasporă au fost aşteptaţi miercuri la sediile misiunilor diplomatice pentru a vota în cadrul primelor alegeri prezidenţiale organizate în Siria. În ţară, votul a fost programat pentru 3 iunie.

După trei ani de conflicte interne sângeroase, care au dus la un adevărat război civil, liderul de la Damasc, Bashar Al-Assad a dispus organizarea unui scrutin prezidenţial, primul din istoria ţării, în scopul detensionării crizei interne. 

Iniţiativa nu a fost primită în mod pozitiv de comunitatea internaţională, care a catalogat alegerile, drept „o farsă“. 

Trei candidaţi s-au înscris în lupta pentru scaunul de preşedinte al Siriei, însă şansele cele mai mari le are actualul lider, Bashar Al-Assad.

Cea mai mare prezenţă la vot a fost înregistrată în Beirut, unde sute de mii de sirieni au luat cu asalt străzile din jurul Ambasadei Republicii Arabe Siriene, pentru a-şi exprima votul. Majoritatea purta steagul ţării sau portrete ale lui Assad, ceea ce se traduce printr-o susţinere categorică a preşedintelui în curs.

Libanul, ţară învecinată cu Siria, a primit în ultimii trei ani un număr semnificativ de refugiaţi sirieni, fugiţi din calea războiului. Aceştia erau catalogaţi drept susţinători ai opoziţie siriene şi doritori ai unei schimbări de regim în Siria, guvernată de peste patru decenii de familia Assad.

Numărul mare de alegători din Liban a fost generat de un zvon potrivit căruia cei care nu se vor prezenta la vot nu se vor mai putea întoarce acasă, informează publicaţia Washington Post, Autorităţile siriene au negat acest zvon, însă îngrijorarea este mare între cei peste 1 milion de sirieni refugiaţi în Liban.

alegerile prezidentiale din Siria - sirienii din Beirut

Mai mult, ca urmare a divizării profunde dintre facţiunile Opoziţiei şi implicării grupărilor teroriste din alte state majoritar islamice, o parte dintre refugiaţi şi-a pierdut speranţa în soluţia alternativă la guvernarea autoritară a lui Assad.

„Am încercat să schimbăm lucrurile, dar nu am putut. A fost o revoluţie care a început bine, dar apoi au început crimele împotriva oamenilor şi totul a evoluat greşit“, a declarat Mohammed Al-Aboud un tânăr refugiat de 23 de ani care şi-a pierdut încrederea în Opoziţie, potrivit jurnaliştilor Washington Post. 

alegerile prezidentiale din Siria - sirienii din Beirut

Alţi refugiaţi au declarat că vor doar să fie pace şi că speră în terminarea conflictului, pentru a se întoarce acasă. Acesta este motivul pentru care unii refugiaţi au preferat să voteze cu Assad, deşi doreau iniţial înlăturarea acestuia de la putere.

O femeie de 29 de ani nu a reuşit să treacă de mulţimile de oameni din faţa ambasadei, pe care forţele de ordine libaneze încercau să le facă faţă, formând ulterior un cordon pentru a evita ambuscadele. Femeia şi-a scanat documentele de identitate şi le-a trimis la Ambasadă pentru ca autorităţile să ia în considerare intenţia ei de a vota, deoarece îi este teamă de consecinţe. „Este totul de faţadă, dar nu vreau să risc. Vreau să mă întorc în ţară“, a declarat femeia, potrivit Washington Post.

În acelaşi timp, susţinătorii fervenţi ai preşedintelui Bashar Al-Assad au demonstrat zgomotos în faţa Ambasadei Siriei, strigând „Sângele şi sufletul nostru, pentru tine Bashar!“.

Ambasadorul Siriei în Liban, Abdul-Karim Ali, s-a declarat foarte mulţimit de prezenţa la vot, deşi nu a oferit cifre despre câţi sirieni au participat la scrutinul din diasporă.

„Siria este mândră de poporul ei şi de asemenea, este mândră de dragostea redescoperită a sirienilor faţă de ţara lor“, a declarat presei libaneze.

Ministerul de Interne de la Damasc a anunţat că „numărul cetăţenilor care au peste 18 ani şi care îşi pot exercita dreptul electoral conform Constituţiei se ridică la 15.845.575. La 3 iunie, peste 9.000 de secţii de votare vor funcţiona în toate regiunile ţării.

Scrutinul prezidenţial de marţi va începe la ora locală 7.00 (7.00, ora României) şi se va încheia la 19.00 (19.00, ora României). Votul va putea fi prelungit cel mult cinci ore dacă va fi necesar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite