Preşedintele Turciei a promulgat o lege controversată care vizează drepturile serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul. FOTO: Reuters
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul. FOTO: Reuters

Preşedintele Turciei, Abdullah Gül, a promulgat vineri o nouă versiune a legii controversate care conferă puteri sporite Agenţiei Naţionale turce de Informaţii (MIT) şi care a intrat în vigoare de sâmbătă, informează AFP şi „Le Monde”.

Legea promulgată de preşedintele Turciei a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial, sâmbătă, aceasta fiind adoptată de joi de către Parlament, însă denunţată de către opoziţia din ţara musulmană. Opozanţii lui Abdullah Gul şi ai lui Erdogan a anunţat că o va contesta la Curtea Supremă.

Proiectul de lege depus înaintea alegerilor municipale care au avut loc pe 30 martie, în urma cărora Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan a obţinut o victorie detaşată, ceea ce a dus la numeroase critici. Din acest motiv, şeful statului a cerut ca proiectul de lege să fie revizuit.

În noua versiune, semnată de către Abdullah Gül, serviciile de informaţii au fost plasate sub controlul Parlamentului, în cadrul căruia o comisie specială va fi însărcinată să supervizeze MIT, poliţia şi serviciile de informaţii din cadrul Jandarmeriei.

Cu toate acestea, noua lege abilitează MIT să asculte linii telefonice şi să colecteze informaţii în legătură cu „terorismul, crimele internaţionale şi informaţiile externe“. Ea acordă totodată o impunitate judiciară membrilor MIT în exerciţiul funcţiei şi introduce pedepse de până la zece ani de închisoare pentru difuzarea de documente confidenţiale aparţinând MIT, informează publicaţia „Le Monde”.

Astfel, agenţii serviciilor de informaţii vor putea întreprinde operaţiuni externe, vor putea intercepta convorbiri telefonice şi vor avea acces la datele deţinute de instituţii publice şi private mult mai uşor.

Opoziţia din Turcia consideră legea drept o ultimă lovitură din partea lui Erdogan, după scurgerea către reţele de socializare a unor conversaţii telefonice care-l implică într-un scandal de corupţie şi a unor conversaţii cu oficiali turci, printre care şi directorul MIT, cei doi menţionaţi evocând ipoteza unei intervenţii militare în Siria.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican, spune că noua lege referitoare la serviciile secrete dovedeşte că Turcia s-a transformat într-un stat poliţienesc.

În ultima perioada, prim-ministrul Turciei este implicat în mai multe scandaluri politice şi confruntări cu diferite personalităţi turce, unul din cei mai importanţi fiind Fethullah Gullen, fost partener, dar în prezent adversar înverşunat al liderului de la Ankara.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite