Preşedintele Venezuelei evocă posibilitatea achiziţiei de rachete din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a mulţumit duminică statului aliat Iran, pentru că a ajutat ţara sa să depăşească impactul avut de sancţiunile americane asupra industriei petroliere şi a evocat posibilitatea achiziţiei de rachete din acest stat, transmite Reuters.

Washington exercită sancţiuni stricte împotriva industriei petroliere iraniene, în încercarea de a bloca dezvoltarea programului nuclear al ţării.

Teheranul a trimis mai multe transporturi de benzină în Venezuela, pentru a o ajuta să depăşească deficitul de carburant, precum şi echipamente pentru a ajuta compania de stat PDVSA să îşi repare rafinăriile.

“Ne ajutăm unii pe alţii. Cred că experienţa iraniană ne va ajuta să ne întărim capacitatea de management”, a afirmat Maduro într-un interviu acordat televiziunii de stat.

Maduro nu a oferit alte informaţii despre modul în care ajută Iranul, notând că ”va păstra tăcerea având în vedere că ne aflăm în război”.

Sancţiunile Washingtonului împotriva PDVSA au rolul să îl preseze pe Maduro, un socialist acuzat de falsificarea realegerii sale din 2018, pentru a demisiona. La începutul acestei luni, Statele Unite au confiscat patru nave încărcate cu benzină iraniană, aflate în drum spre Venezuela.

Colaborarea în creştere dintre Iran şi Venezuela îngrijorează alte ţări din regiune. Preşedintele columbian Ivan Duque a spus în această săptămână că Maduro ar fi interesat să cumpere rachete din Iran, fapt negat de oficialii venezueleni.

În interviul său, Maduro a spus că declaraţia preşedintelui Duque ”este o idee bună” pe care nu a luat-o în considerare.

“Dacă este posibil şi convenabil, vom cumpăra rachetele respective”, a afirmat Maduro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite