Preşedintele Venezuelei creează propriul premiu internaţional pentru pace şi i-l acordă lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat crearea unui „Premiu internaţional Hugo Chavez pentru Pace“, după numele predecesorului său la conducerea statului, în aceeaşi zi în care premiul Nobel pentru Pace îi fusese atribuit preşedintelui columbian Juan Manuel Santos. Câştigătorul este nimeni altul decât preşedintele rus Vladimir Putin.

„Am decis să creeze premiul Hugo Chavez pentru pace şi suveranitate”, a spus Maduro vineri, în cursul unei ceremonii în care a dezvelit o statuie a lui Chavez realizată de un artist rus.

Noul premiu, a explicat conducătorul venezuelean, va fi decernat anual şi va fi atribuit încă din acest an "personalităţilor mondiale şi naţionale care s-au distins în lupta lor pentru pace, suveranitate şi independenţă". 

Maduro a mai propus numele preşedintelui rus Vladimir Putin ca laureat al noului premiu, căci — potrivit lui — el este un "luptător pentru pace, pentru echilibrul lumii şi un constructor al lumii multipolare". 

“Cred că preşedintele Vladimir Putin merită premiul Hugo Chavez”, a adăugat el.

Maduro a precizat că laureaţii premiului vor primi o replică în miniatură a statuii.

În cursul celor 14 ani în care a condus Venezuela, Chavez a criticat deschis dominaţia Washingtonului în regiune şi a construit alianţe cu adversarii tradiţionali ai SUA, inclusiv Rusia şi China.

ÎN acest tim, FMI a avertizat într-un arport prezentat vineri, că Venezuela este ameninţată de un colaps economic tot mai sever şi de hiperinflaţie, care ar putea declanşa un exod al populaţiei către ţările vecine.

 Reuters informează că FMI se aşteaptă la creşterea inflaţiei aproape de 500% în 2016, urmată de o accelerare anul viitor, când preţurile ar putea creşte cu 2200%, pe fondul emiterii de monedă pentru acoperirea datoriilor guvernamentale.

Inflaţia din Venezuela este evidentă pe străzi, unde consumatorii se zbat cu teancuri de bolivari (moneda naţională — n. red.) aproape lipsite de valoare. Potrivit FMI, penuria gravă de alimente şi medicamente poate degenera într-o criză umanitară, care la rândul ei ar putea declanşa "un val de migraţie către ţările vecine", se afirmă în raportul citat.

Fondul Monetar Internaţional face apel la guvernul socialist de la Caracas să pună capăt achitării cheltuielilor prin emisiuni monetare, să elimine controlul preţurilor şi să îşi revizuiască politica de curs valutar. "Este nevoie urgentă de un program economic bine planificat, pentru a readuce stabilitatea macroeconomică", susţine documentul FMI. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite