Preşedintele Turciei susţine că Morsi nu a murit din cauze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bănuieşte că fostul preşedinte al Egiptului, Mohammed Morsi nu a murit din cauze naturale, informează Apnews.

Erdogan s-a exprimat, marţi, la o moschee din Istanbul, în faţa a sute de enoriaşi care au participat la o slujbă de rugăciuni pentru Morsi. Fostul lider egiptean s-a stins luni, la Cairo, în urma unui atac de cord suferit chiar în timpul unei audieri, fiind acuzat de spionaj în favoarea Iranului, Qatarului şi a unor grupări islamiste ca Hamas din Fâşia Gaza.

"În timpul procesului, Mohamed Morsi a plecat dintre noi să se realăture lui Dumnezeu.(...)Nu cred că a fost o moarte din cauze naturale"., a declarat Erdogan.

Preşedintele turc a mai criticat autorităţile din Egipt pentru că nu au permis ca trupul neînsufleţit al lui Morsi să fie îngropat în cimitirul familiei sale din oraşul natal.

Anterior, liderul turc, care întreţinuse legături strânse cu Morsi, s-a declarat revoltat de lipsa de reacţii a reprezentanţilor statelor occidentale faţă de guvernul actual al Egiptului.

Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la condiţiile detenţiei fostului lider al Frăţiei Musulmane, în vârsta de 67 de ani, încarcerat de către autorităţi după ce a fost destituit în iulie 2013 de către Abdel Fattah el-Sisi, şeful armatei la acea vreme şi actualul preşedinte al Egiptului.

Colville a solicitat o anchetă ”independentă” care să "examineze dacă condiţiile detenţiei sale au avut un impact asupra decesului".

El a mai menţionat că statele, inclusiv Egiptul, care au ratificat Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice, trebuie să-şi îndeplinească "înalta datorie" de a proteja viaţa persoanelor reţinute.

În capitala turcă, câteva sute de persoane au organizat marţi un protest în faţa Ambasadei Egiptului, denunţând guvernul actualului preşedinte egiptean Abdel-Fattah el-Sissi şi exprimând sprijinul pentru Frăţia Musulmană a lui Morsi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite