Preşedintele Turciei sfidează din nou Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA/EFE
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA/EFE

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă, la congresul partidului său islamo-conservator AKP, că Turcia „nu se va preda“ Statelor Unite, continuând astfel disputa cu Washingtonul care a dus, în ultima perioadă, la deprecierea lirei turceşti în raport cu dolarul american.

„Nu ne vom preda celor care se prezintă drept partenerul nostru strategic, în timp ce caută să facă din noi o ţintă strategică“, a afirmat Erdogan la Ankara, relatează agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

„Unii cred că ne pot ameninţa prin economie, sancţiuni, rata de schimb, dobânzi şi inflaţie“, a continuat el, declarând din nou că Turcia va răspunde acestor acţiuni. 

Afirmaţiile lui Erdogan vin în contextul în care Statele Unite şi Turcia, aliate în cadrul NATO, traversează o criză diplomatică legată de cazul unui pastor american - Andrew Brunson - care a fost arestat în Turcia pentru terorism şi spionaj la scurt timp după puciul eşuat din iulie 2016.

Washingtonul cere eliberarea acestuia, dar Ankara refuză, pledând, la rândul său, pentru extrădarea predicatorului turc Fethullah Gülen stabilit în SUA, pe care îl acuză de puciul eşuat.

Tensiunile au luat amploare după ce liderul Casei Albe, Donald Trump, a decis să dubleze tarifele la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, ceea ce a dus la devalorizarea lirei turceşti. 

Ulterior, Ankara a decis dublarea tarifelor la unele importuri din Statele Unite, fiind vizate în special autoturismele, alcoolul şi tutunul. 

Totodată, un tribunal turc a respins un nou apel pentru eliberarea pastorului american Andrew Brunson, aflat în prezent în arest la domiciliu.

Au urmat noi critici şi ameninţări din partea preşedintelor Statelor Unite, care a afirmat că Turcia riscă noi măsuri punitive din partea Washingtonului.

„Turcia are o problemă de mult timp. Ei nu au acţionat ca un prieten“, a spus Trump în faţa presei la Casa Albă. „Ar fi trebuit să-l elibereze de mult timp. Turcia, în opinia mea, a acţionat foarte, foarte rău. Nu am mai văzut aşa ceva. Nu vom sta cu braţele încrucişate. Nu au voie să ne ia oamenii“, a spus Donald Trump.

Însă, scrie „Foreign Policy“, tensiunile dintre Washington şi Ankara nu se reduc numai la situaţia pastorului  Andrew Brunson. Statele Unite sunt nemulţumite de planurile Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia, întrucât Turcia va ajunge astfel să depindă de Moscova pentru întreţinerea acestora, în timp ce va avea la dispoziţie şi avioane de luptă americane F-35. În aceste condiţii, scrie sursa citată, Moscova ar putea fi în măsură să adune informaţii importante despre modul în care poate fi detectat acest tip de avion.

În acelaşi timp, mai scrie „Foreign Policy“, Turcia a complicat lupta SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, în prima fază forţând SUA să negocieze vreme de un an utilizarea bazei aeriene de la Incirlik şi, apoi, prin incursiunea sa în nordul Siriei, vizând aliaţii kurzi ai Washingtonului. 

Turcia şi SUA nu au căzut de acord nici în privinţa modului în care trebuie tratat Teheranul. După retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul şi reimpunerea sancţiunilor americane la adresa acestei ţări, Ankara a anunţat că nu este obligată să urmeze aceeaşi cale cu Washingtonul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite