Preşedintele sirian: E nevoie de cel puţin un an şi de un miliard de dolari ca să distrugem arsenalul chimic deţinut

Preşedintele sirian: E nevoie de cel puţin un an şi de un miliard de dolari ca să distrugem arsenalul chimic deţinut

Bashar Al-Assad a acordat marţi un interviu unor jurnalişti de la Fox News FOTO Reuters

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat să predea şi să distrugă arsenalul chimic aflat în mâinile guvernului său, însă a avertizat că va fi o operaţiune complicată, care va dura cel puţin un an şi va costa cel puţin un miliard de dolari, notează Europa Press şi AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„E o operaţiune foarte complicată, din punct de vedere tehnic. Va fi nevoie de un an, sau poate mai mult, şi mulţi bani, aproxmativ un miliard de dolari”, a spus Assad în interviul acordat televiziunii americane Fox News şi difuzat miercuri seară. Mai mult, şeful de la Damasc a spus că guvernul său a acceptat să predea şi să distrugă arsenalul chimic, însă „nu din cauza ameninţărilor” SUA, „pentru că Siria nu se supune niciodată ameninţărilor”, ci „din cauza propriilor nevoi şi convingeri”.

În acest context, Assad a afirmat că omologul său american, Barack Obama, n-ar mai trebui să ameninţe Siria cu o intervenţie militară, ci „să asculte bunul simţ al propriului popor”. Întrebat despre eventualitatea în care Occidentul va face uz de forţă dacă Damascul nu va respecta acordul de dezarmare, Assad a spus că „e o decizie politică a marilor ţări”.

Preşedintele sirian a recunoscut că „prin aderarea săptămâna trecută la un tratat internaţional privind armele chimice”, Siria şi-a dat acordul „pentru a se debarasa de aceste arme, pentru a le distruge”.

În cadrul aceluiaşi interviu, Assad a afirmat că ţara sa nu este „în război civil", ci este atacată de „zeci de mii de jihadişti", majoritatea afiliaţi grupării teroriste al-Qaeda. „Avem un război, un nou fel de război” cu „zeci de mii de jihadişti” de peste 80 de naţionalităţi diferite.

„Ceea ce vă pot spune este că 80 la sută - unii zic 90 la sută, nu avem date precise - din aceşti terorişti sunt membri ai Al-Qaida şi ai ramurilor sale”, a declarat şeful statului, care a vorbit în engleză.

Conform acestuia, de la declanşarea conflictului în urmă cu doi ani şi jumătate „zeci de mii de sirieni” şi 15.000 de soldaţi guvernamentali au fost ucişi, majoritatea în „atacuri teroriste, asasinate şi atentate sinucigaşe”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările