Preşedintele Macron, la Beirut, pledează pentru reforme fără care „Libanul va continua să se prăbuşească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Beirut
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Beirut

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit joi la Beirut, la două zile după exploziile uriaşe soldate cu 137 de morţi şi mii de răniţi, aduce un mesaj de „susţinere” şi îndeamnă clasa politică libaneză să lanseze reformele necesare în vederea scoaterii Libanului din criza economică fără precedent cu care se confruntă, relatează Reuters.

La câteva minute de la sosire, după ce a fost primit de către preşedintele libanez Michel Aoun, şeful statului francez şi-a exprimat dorinţa de a ”organiza cooperarea  europeană şi, mai larg, a cooperarea internaţională”.

O mulţime de libanezi adunată în jurul lui Emmanuel Macron într-un cartier devastat de exploziile de marţi a cerut ajutor pentru demiterea clasei politice aflate la putere în Liban, transmite AFP.

"Vă rugăm, ajutaţi-ne! Revoluţie!", a strigat mulţimea furioasă, scandând "Poporul vrea căderea regimului".

Scenele au avut loc în timp ce Macron se afla în cartierul creştin Gemmayze, devastat de explozia de marţi din portul Beirut, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 137 de oameni şi alte 5.000 au fost rănite.

"Sunt aici pentru a propune un nou pact politic, în această după-amiază, şi voi reveni în 1 septembrie şi dacă nu se realizează, îmi asum răspunderea politică", a spus Macron, în faţa mulţimii de oameni.

În afară de un răspuns imediat după catastrofă, marţi, Macron şi-a exprimat intenţia de a purta un ”dialog al adevărului” cu întreaga clasă politică libaneză, care poartă ”responsabilitatea istorică” a crizei ”politice, morale, economice şi financiare” cu care se confruntă ţara.”Dacă reformele nu sunt făcute, Libanul va continua să se prăbuşeadcă”, a avertizat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite