Preşedintele iranian spune că ţara sa exportă petrol în pofida sancţiunilor impuse de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele iranian Hasan Rohani FOTO EPA
Preşedintele iranian Hasan Rohani FOTO EPA

Iranul exportă petrol şi va continua să facă acest lucru în pofida sancţiunilor impuse de SUA, care se dedau astfel unui război psihologic sortit eşecului, a declarat luni preşedintele iranian Hassan Rohani, citat de Reuters.

Reintroducând la 5 noiembrie sancţiunile contra sectorului petrolier al celui de-al treilea producător brut din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Washingtonul vrea să constrângă Teheranul să renunţe la programele sale de rachete balistice, să-şi reducă activităţile nucleare şi să înceteze sprijinul acordat unor miliţii şiite din Liban, Yemen şi Siria.

Este al doilea val de sancţiuni americane contra Iranului de la anunţul lui Donald Trump, din mai anul acesta, cu privire la retragerea ţării sale din acordul nuclear iranian, încheiat în vara lui 2015.

„Nu vom ceda acestor presiuni care fac parte dintr-un război psihologic lansat împotriva Iranului“, a spus preşedintele iranian în cursul unei vizite în oraşul Khoy (nord-vest).

„Nu aţi reuşit să opriţi exporturile noastre de petrol. Vom continua să exportăm. Politica voastră pentru Orientul Mijlociu a eşuat“, a adăugat el în faţa mulţimii, care a scandat „Moarte Americii“.

Potrivit preşedintelui iranian, Washingtonul nu are susţinerea necesară din partea comunităţii internaţionale în cazul sancţiunilor impuse Teheranului. El a mai amintit că americanii au acordat excepţii termporare pentru opt mari clienţi de ţiţei iranian.

„America este izolată acum. Iranul are sprijin din partea multor ţări. Cu excepţia regimului sionist (Israel) şi unor ţări din regiune, nicio altă naţiune din lume nu sprijină presiunile americane asupra Iranului“, a spus Rohani.

Acum câteva zile, reprezentantul special pentru Iran din Departamentul american de Stat, Brian Hook, a acuzat regimul de la Teheran că îşi face petrolierele invizibile la radar. Oficialul american a avertizat că această activitate ar putea avea consecinţe grave.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite