Preşedintele din Filipine, Rodrigo Duterte, pune capăt războiului violent împotriva drogurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodrigo Duterte, preşedintele din Filipine, a suspendat controversatul război împotriva drogurilor, punând capăt astfel unei campanii sângeroase care a curmat sute de vieţi şi a atras critici internaţionale, relatează Human Rights Watch.

„Aşa e cel mai bine pentru inimile însângerate şi media. Sper că vă voi mulţumi” a declarat preşedintele.

Duterte le-a ordonat poliţiştilor din toată ţara să dizolve unităţile antidrog şi să oprească operaţiunea „Double Barrel”, o campanie care a vizat traficanţii şi comercianţii de droguri. Aceasta din urmă s-a soldat cu aproape 3.900 de morţi, potrivit cifrelor oficiale ale poliţiei din Filipine.

Totuşi, mai multe grupuri de protecţie a drepturilor au dezvăluit că cifrele sunt false şi că au murit în plus alte câteva mii de persoane în operaţiuni ascunse şi crime extrajudiciare.

Anunţul preşedintelui vine în urma mai multor proteste publice, după ce poliţia a ucis cu brutalitate trei adolescenţi. Totodată, decizia vine şi la câteva săptămâni înainte ca Filipine să fie supusă la o analiză internaţională, pentru ca mai târziu, între 10 – 11 octombrie, să găzduiască summitul economic ASEAN, la care vor participa mai mulţi lideri mondiali, printre care şi Donald Trump.

Într-un apel telefonic care a avut loc în aprilie, preşedintele Statelor Unite îl felicita pe Duterte pentru „munca excepţională asupra problemei drogurilor”.

Joi, preşedintele din Filipine ameninţa că va expulza toţi ambasadorii europeni care s-au arătat critici în faţa tacticilor de combaterea drogurilor.

„Voi credeţi că suntem o adunătură de cretini aici. Ambasadorii ţărilor care sunt de faţă, spuneţi-mi, pentru că putem tăia canalul diplomatic chiar de mâine. Cu toţii puteţi să plecaţi din ţara mea în 24 de ore” a declarat Duterte.

Mai mulţi parlamentari europeni au ţinut luni o conferinţă de presă în Manila pentru a condamna omorurile celor implicaţi în traficul de droguri. Duterte a interpretat conferinţa drept o ameninţare din partea Uniunii Europene de a scoate Filipine din Naţiunile Unite, subliniază Usa Today. 

Totuşi, UE a declarat că parlamentarii nu se aflau într-o misiune oficială şi că erau pe cont propriu. La sfârşitul lunii septembrie, o declaraţie comună separată, semnată de 39 ţări membre ONU, făceau un apel la încetarea violenţelor în războiul asupra drogurilor.

Duterte a preluat preşedinţia în iunie 2016, şi a promis atunci că în primele şase luni va ucide 100.000 de criminali.

La suprafaţă, războiul împotriva drogurilor reprezenta un subiect popular printre filipinezi, însă după ce trei adolescenţi au fost ucişi în incidente separate de către poliţişti,  populaţia a ieşit pe stradă să protesteze împotriva abuzurilor scoase la iveală.

Aceasta este a doua oară când Duterte a suspendat campania împotriva drogurilor. În ianuarie, preşedintele a pus pauză operaţiunii după ce au ieşit la iveală informaţii cum că un om de afaceri din Coreea de Sud a fost ucis cu brutalitate de către o unitate a poliţiei antidrog. Totuşi, de data aceasta, mai mulţi observatori de la Human Rights Watch sunt de părere că revoltele oamenilor l-au convins pe preşedinte să renunţe de tot la operaţiunile violente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite