Președintele ceh: Grecia s-ar simţi mai bine în afara zonei euro

Preşedintele ceh Vaclav Klaus a estimat marţi la Chicago că Greciei i-ar fi mai bine dacă ar ieşi din zona euro, dar că această soluţie i se pare totuşi ”aproape imposibilă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Nu există nicio soluţie imediată la capcana datoriei suverane în zona euro”, a declarat Klaus, la centrul de reflecţie Chicago Council on Global Affairs, după summitul NATO ce a avut loc duminică şi luni în oraşul din statul Illinois.

”Nu sunt decât consecinţe neplăcute, probleme economice şi bugetare pe termen scurt pentru majoritatea ţărilor şi o stagnare pe termen lung pentru toţi”, a adăugat el, în ajunul discuţiilor UE cu privire la criza datoriei, scrie Agerpres.

”A devenit obişnuinţă în Europa şi în întreaga lume să acuze Grecia, ceea ce eu nu fac niciodată”, a asigurat el.

”Ar fi mai bine pentru Grecia să părăsească zona euro”, a mai spus el, precizând că acest lucru i se pare totuşi ”aproape imposibil”.

Potrivit presedintelui ceh, uniunea monetară a fost o decizie politică luată fără a ţine cont de principiile fundamentale ale economiei. ”Politicienii europeni şi economiştii lor ar fi trebuit să ştie că uniunile monetare prost construite sunt costisitoare şi nu durează mult”, a afirmat el. Şi dacă astfel de uniuni pot fi salvate cu un nivel ridicat de solidaritate, acesta nu este cazul în Europa, a remarcat Klaus, el însuşi economist de centru-dreapta, aminteşte AFP.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările