Preşedintele ales al Braziliei spune că va acţiona împotriva Cubei şi Venezuelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE
Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE

Preşedintele ales al Braziliei Jair Bolsonaro a declarat marţi că va acţiona, după preluarea funcţiei, împotriva guvernelor Cubei şi Venezuelei.

„Vom face tot ce putem contra acestor ţări (Cuba şi Venezuela, n. red.) în cadrul legii şi democraţiei“, a spus Bolsonaro în cursul unei intervenţii în direct pe reţeaua de socializare Facebook.

Fostul militar în vârstă de 63 de ani, un adversar al guvernelor de stânga, a subliniat că „nici dictatorul cubanez“ Miguel Diaz-Canel, „nici dictatorul venezuelean“ Nicolas Maduro nu sunt invitaţi la ceremonia pentru învestitura sa, care va avea loc la 1 ianuarie la Brasilia.

„La urma urmei, este o sărbătoare a democraţiei. Acolo nu există alegeri, iar, dacă au loc, sunt suspectate de fraudă“, a precizat preşedintele ales brazilian.

„Cea mai bună modalitate de a sprijini poporul venezuelean este de a nu-l invita pe domnul Nicolas Maduro“, a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Bolsonaro a apreciat că Brazilia riscă să ajungă ca Venezuela în cazul victoriei contracandidatului său din Partidul Muncitorilor (stânga) Fernando Haddad.

La o zi după alegeri, a exclus orice intervenţie militară în Venezuela în pofida „serioaselor dificultăţi“ cauzate de „dictatura“ lui Maduro.

Brazilia, la fel ca alte ţări vecine Venezuelei, se confruntă cu sosirea a numeroşi migranţi din această ţară puternic lovită de inflaţie.

Abordând chestiunea migranţilor, Bolsonaro a repetat că guvernul său va „denunţa şi va revoca“ Pactul Mondial privind Migraţia semnat săptămâna trecută la Marrakech (Maroc) de 160 de ţări membre ONU, inclusiv Brazilia.

„Din nefericire, Brazilia, cu cancelarul actual (Aloysio Nunes, n. red.), a semnat pactul. Nu suntem împotriva migranţilor, dar trebuie să avem criterii foarte riguroase de intrare în Brazilia. Vom denunţa şi vom revoca acest pact“, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite