Preşedintele Afganistanului dă vina pe retragerea „bruscă” a SUA pentru degradarea situaţiei militare în ţara sa

Preşedintele Afganistanului dă vina pe retragerea „bruscă” a SUA pentru degradarea situaţiei militare în ţara sa

Ashraf Ghani FOTO EPA-EFE

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a imputat luni situaţia militară din Afganistan deciziei ”bruşte” a Statelor Unite de a-şi retrage toţi militarii din ţară, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Situaţia actuală este cauzată de decizia bruscă” a Washingtonului, a acuzat el într-un discurs în Parlamentul afgan, pe fondul unei ofensive în toate direcţiile a talibanilor care, după ce au cucerit vaste zone rurale în ultimele trei luni, au strâns în ultimele zile laţul în jurul a trei oraşe mari din Afganistan.

Ashraf Ghani, care a evocat de asemenea un proces de pace „importat”, a acuzat totodată Statele Unite de faptul că au împins la „distrugerea Republicii şi la legitimarea” talibanilor, prin faptul că au negociat în mod direct cu aceştia la Doha - în negocieri care au condus, la începutul lui 2020, la un acord care prevede plecarea trupelor străine din Afganistan.

Ashraf Ghani a anunţat, în acest discurs, că a pregătit un plan, pe o perioadă de şase luni, care vizează să oprească înaintarea talibanilor - fără să prezinte detaliile planului

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a respins într-un mesaj postat pe Twitter declaraţiile lui Ghani drept nişte „absurdităţi”.

Forţele afgane au opus, până în prezent, doar o rezistenţă slabă înaintării talibanilor şi mai controlează doar principalele axe mari şi capitalele provinciilor.

Însă, în timp ce retragerea forţelor internaţionale aproape că s-a încheiat, confrunătri urbane au loc, de mai multe zile, între forţe afgane şi talibani în Lashkar Gah, una dintre cele trei capitale de provincie ameninţate în mod direct de către insurgenţi.

Talibanii luptă, de asemenea, împotriva forţelor afgane la periferia Kandaharului şi Heratului, al doilea şi al treilea cele mai populate oraşe afgane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările