Preşedinta Braziliei reformează sistemul medical

Preşedinta Braziliei reformează sistemul medical

Dilma Rousseff conduce una dintre cele mai bogate state emergente ale lumii

Brazilia plănuieşte să angajeze 10.000 de doctorii pentru a lucra în zonele sărace, ca parte a noilor reforme anunţate de preşedinta Dilma Rousseff. În acest program vor fi incluşi şi doctori străini, începând cu luna septembrie, şi va fi schimbată şi programa universităţilor de medicină.

Studenţii care vor absolvi după 2015 trebuie să lucreze doi ani în sectorul public. Schimbările au apărut la o lună după ce milioane de oameni au luat cu asalt străzile, în demonstraţii ample împotriva serviciilor sociale, corupţiei şi alte probleme.

Ministrul de Sănătate a declarat că schema „Mai mulţi doctori“ a fost modelată după serviciile medicale din ţări precum Marea Britanie sau Suedia.

Doctorii străini vor fi luaţi în considerare numai dacă posturile nu sunt ocupate de cetăţeni braziliei, au mai spus oficialii guvernamentali. Posturile vacante vor fi scoase la concurs la sfârşitul lunii.

„Programul «Mai mulţi doctori« nu are ca scop principal aducerea doctorilor din străinătate, ci îşi propune să aducă mai mulţi doctori în partea de interior a ţării“ a precizat preşedinta Dilm Rousseff.

Lidera braziliană a declarat că planurile nu vizează numai o rezolvare pe termen lung şi este o soluţie „aici şi acum“ pentru brazilienii care nu au acces la doctori.

Doctorii angajaţi în cadrul acestui program vor primi un salariu de 10.000 de reali (mai puţin de 4.500 dolari pe lună).

Preşedinta Rousseff a anunţat de asemenea că mai mult de 3 milioane de dolari vor fi investiţi în construirea sau îmbunătăţirea unor noi clinici sau spitale.

Alte 11.500 de locuri la cursurile medicale vor fi puse la dispoziţie în următorii patru ani, conform planurilor guvernului. În acest moment, studenţii de la Medicină din Brazilia au nevoie de şase ani de studii înainte de avea voie să practice.

După, noile planuri anunţate de administraţia prezidenţială  ei vor trebui să lucreze doi ani în sectorul public înainte de a absolvi, practic mărind durata studiilor la opt ani.

Programul a fost primit cu multă reticenţă de Consiliul Federal al Medicilor, care ia în considerare să deschidă un proces împotriva acestui decret prezidenţial. Proiectele anterioare de aducere a unor medici din Cuba s-au lovit de rezistenţa puternică asociaţilor de medici brazilieni.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: