Presa, spionată cu voie de la stăpânire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful contraspionajului, inculpat pentru interceptarea convorbirilor unui ziarist, nu-şi dă demisia şi nici nu este demis. Directorul Serviciului francez de Informaţii Interne (DCRI), Bernard Squarcini, a fost pus sub acuzare în cazul interceptării convorbirilor unui jurnalist de la ziarul „Le Monde“ care investiga cazul Bettencourt, un dosar cu ramificaţii la cel mai înalt nivel politic. Este un fapt fără precedent în istoria

Squarcini, a fost inculpat pentru „încălcarea secretului corespondenţei", pentru „colectare ilegală de informaţii" şi „încălcarea secretului profesional", dar nu intenţionează să demisioneze, afirmă avocatul acestuia, Patrick Maisonneuve, citat de AFP.

Suspectul şi-a recunoscut faptele, în timpul unei audieri în faţa a doi judecători parizieni care a durat, luni,  aproape cinci ore, dar a negat că ceea ce a făcut constituie o infracţiune.

Ascultări telefonice, fără mandat

Bernard Squarcini, un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, este unul dintre cei mai înalţi demnitari ai poliţiei franceze. Actualul şef al statului l-a pus în fruntea Serviciului francez de Informaţii Interne, instituţie ce se ocupă de contraspionaj şi lupta antiterorism. DCRI a fost creat de Nicolas Sarkozy prin unificarea Direcţiei de Supraveghere a Teritoriului (DST) cu Informaţiile generale.

Inculpatul este acuzat că a obţinut de la un operator de telefonie, sub constrângere legală, facturile detaliate de telefon ale reporterului de la cotidianul „Le Monde", Gerard Davet, care investiga cazul Bettencourt în vara anului trecut. „Le Monde" a acuzat Palatul Élysée că a solicitat serviciile contraspionajului pentru a identifica sursa unuia dintre jurnaliştii săi care lucra la dosarul Bettencourt/Woerth, şi a depus plângere în justitie.

Şeful contraspionajului francez dorea să afle cine este informatorul jurnalistului care a scris despre procesul juridic al moştenitoarei L'Oreal Liliane Bettencourt şi în care era implicat şi ministrul Muncii Eric Woerth. Judecătorii i-au imputat şefului DCRI că a solicitat şi a primit facturile detaliate fără a cere, aşa cum spune legea, avizul de la o comisie specială. Avocatul lui Squarcini a declarat că rechizitoriul a fost făcut pe baza interpretării stricte a unei legi din 1991, iar apărarea nu este de acord cu această interpretare.

Cazul Bettencourt a apărut pe fondul unui conflict familial între moştenitoarea grupului L'Oréal, Liliane Bettencourt, şi fiica acesteia. În cursul scandalului au fost făcute o serie de dezvăluiri privind acte de favoritism şi finanţări politice ilegale.

Pe fondul dezvăluirilor, ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, şi-a dat demisia. Acesta fusese responsabil de finanţarea campaniei lui Nicolas Sarkozy în cursul alegerilor din 2007. Informatorul jurnalistului de la „Le Monde" a fost identificat de DCRI în persoana magistratului David Sénat, de la Ministerul Justiţiei, şi a fost destituit şi trimis la Curtea de Apel din Cayenne.

Urmează şeful Poliţiei

Directorul General al Poliţiei Naţionale, Péchenard Frederic, superiorul lui Squarcini Bernard şi alt apropiat al lui Nicolas Sarkozy, a recunoscut că el a dat ordinul în acest caz.

La 9 septembrie, a declarat la France Info că a cerut DCRI să identifice înaltul funcţionar care a încălcat secretul profesional şi care avea acces direct la documente sensibile, pentru a dezvălui informaţii confidenţiale într-un caz în curs de desfăşurare în instanţă. Şeful Poliţiei naţionale, Frédéric Péchenard, va fi audiat şi el în acelaşi dosar.

Într-un alt dosar, instrumentat tot la Paris şi care vizează o altă anchetă privind un articol tot din „Le Monde" şi scris de acelaşi Gérard Davet, procurorul din Nanterre, Philippe Courroye, alt apropiat al lui Sarkozy, ar putea fi pus sub acuzare.

Şi alte publicaţii acuză

„Le Canard Enchaîné" susţine că „imediat ce un jurnalist desfăşoară o anchetă stânjenitoare pentru şeful statului sau pentru cei din jurul lui", Sarkozy îi cere lui Bernard Squarcini să-l pună sub supraveghere . Site-ul de ştiri Mediapart l-a interpelat, la rândul său, pe preşedinte într-un editorial intitulat „Spionaj de stat la adresa jurnaliştilor: Domnule preşedinte, vă priveşte". Doi jurnalişti ai site-ului afirmă că au fost urmăriţi şi „geolocalizaţi" de serviciile franceze în timp ce desfăşurau o anchetă într-un dosar sensibil, în martie-aprilie, în Pakistan.

"Punerea sub acuzare nu-l împiedică pe Bernard Squarcini să-şi exercite  atribuţiile."
Claude Guéant
ministrul de Interne francez

Opoziţia vrea să cadă capete

Invitat la jurnalul de la ora 20,00 de la TF1, candidatul Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale, François Hollande, a cerut demisia şefului contraspionajului francez, Bernard Squarcini. „ Sunt surprins că ministerul de Interne nu i-a cerut deja demisia lui Squarcini deoarece ceea ce s-a întâmplat este grav", a declarat Hollande. „Această greşeală trebuie imedat sancţionată", a continuat liderul opoziţei franceze. Premierul François Fillon i-a răspuns că înainte de a începe o asemenea procedură trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie.  Însă ministrul de Interne, Claude Guéant, a declarat că „punerea sub acuzare nu-l împiedică pe Bernard Squarcini să-şi exercite  atribuţiile".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite