Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit în sala de judecată

Fostul
preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, dupa gratii FOTO Arhiva

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, care a fost înlăturat de la putere de către armată în 2013, a murit în timpul unei şedinţe de judecată, potrivit televiziunii de stat, citată de BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acesta ar fi leşinat la scurt timp după o şedinţă în instanţă, în care era judecat de acte de spionaj. Decesul fostului şef de stat a fost constatat la puţin timp după aceea. Fostul lider al Egiptului avea 67 de ani.

„Trupul neînsufleţit a fost transportat la un spital şi sunt efectuate procedurile necesare“, a transmis postul TV Nile News. 

În 2018, o anchetă a unui comitet britanic de evaluare a condiţiilor de detenţie a concluzionat că Morsi era ţinut în carceră 23 de ore pe zi, fiindu-i permisă doar o oră pentru exerciţii fizice. Comitetul a spus că această formă de izolare poate fi clasificată drept tortură şi poate conduce la o moarte prematură.

Fostul preşedinte egiptean, care avea probleme medicale majore, inclusiv diabet şi boli de rinichi şi ficat, nu primea tratamentul medical de care avea nevoie, potrivit aceleiaşi anchete.

Mohamed Morsi, care provine din mişcarea islamistă Fraţii Mulsumani, a devenit în 2012 primul preşedinte liber ales din istoria Egiptului, la un an de la ”Revoluţia de pe Nil” şi îndepărtarea de la putere a predecesorului său Hosni Mubarak.
 
El a fost, la rândul său, îndepărtat de la putere, un an mai târziu, în urma unor manifestaţii în masă împotriva regimului său islamist.
 
Şeful armatei, mareşalul Abdel Fattah el-Sisi la acea vreme, a fost ales ulterior preşedinte.
 
Morsi ispăşea o sentinţă de 20 de ani de închisaore, pentru o condamnare legată de morţile mai multor protestatari, din timpul demonstraţiilor care au avut loc în 2012 şi o sentinţă pe viaţă pentru spionaj, potrivit Reuters.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: