Presa chineză acuză SUA de „huliganism“ în cazul arestării lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei

Presa chineză
acuză SUA de „huliganism“ în cazul arestării lui Meng Wanzhou, directoarea
financiară a Huawei

Meng Wanzhou FOTO Straits Times

Presa chineză s-a dezlănţuit asupra Statelor Unite, în contextul arestării lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei şi fiica patronului companiei, acuzându-i pe americani că folosesc „huliganismul” pentru a suprima gigantul telecom chinez, potrivit The Guardian

Ştiri pe aceeaşi temă

Televiziunea de stat China Daily a spus că arestarea lui Meng pare a fi parte a strategiei  SUA de a împiedica dezvoltarea companiei Huawei, care este atât cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume, cât şi al doilea cel mai mare producător de telefoane mobile.

„Un lucru care este cu siguranţă adevărat şi demonstrat este că SUA încearcă să facă ce pot pentru a împiedica dezvoltarea Huawei în lume, deoarece este pilonul de bază al companiilor de tehnologii competitive ale Chinei,” se mai arată în editorial.

Publicaţia de stat Global Times a scris: „În mod clar, Washingtonul apelează la o abordare ticăloasă pentru că altfel nu poate opri avansarea sistemului 5G al Huawei pe piaţă.”

Retorica a venit în contextul în care presa japoneză a scris că ţara va interzice achiziţiile guvernamentale de produse de telecomunicaţii de la Huawei, din cauza temerilor legate de eventuale scurgeri de informaţii şi atacuri cibernetice. 

China a cerut eliberarea imediată a lui Meng, după ce aceasta a fost reţinută pe 1 decembrie în Vancouver şi va fi extrădată în SUA, fiind bănuită că are legătură cu încălcarea sancţiunilor impuse Iranului de către SUA.

Beijing  a cerut administraţiilor de la Ottawa şi Washington să clarifice imediat motivele reţinerii lui Meng şi să o elibereze. 

Joi, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că arestarea lui Meng nu este politică.

„Bineînţeles că nu a fost nicio implicare la nivel politic în ceea ce priveşte această decizie, pentru că respectăm independenţa proceselor noastre juridice.”

Arestarea vine într-un moment sensibil pentru relaţia dintre SUA şi China. Cele două state sunt angajate într-un război comercial care s-a lăsat cu impunerea a taxe de miliarde de dolari pe mărfurile celuilalt.

Acum câteva zile, preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping s-au întâlnit la G20 şi au convenit ca timp de 90 de zile să nu impună niciun tarif suplimentar şi să mai poarte discuţii pe acest subiect sensibil, pentru a ajunge la o înţelegere permanentă.
citeste totul despre: