Presa belgiană: peste zece miliarde de euro au dispărut misterios din conturi aparţinând familiei Kadhafi şi îngheţate de ONU

Presa belgiană: peste zece miliarde de euro au dispărut misterios din conturi aparţinând familiei Kadhafi şi îngheţate de ONU

Fostul dictator libian Muammar Kadhafi

Peste zece miliarde de euro provenind din fonduri libiene îngheţate în 2011 în urma unei decizii a Naţiunilor Unite au dispărut în perioada 2013-2017 din conturi deschise la Euroclear Bank, dezvăluie publicaţia belgiană „Le Vif“ în ediţia sa de joi. Aceste fonduri erau controlate de rude ale fostului dictator libian Muammar Kadhafi.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 29 noiembrie 2013, 16,1 miliarde de euro se aflau îngheţate în patru conturi deschise de Arab Banking Corporation din Bahrain şi HSBC Securities Services din Luxemburg pentru Libyan Investment Authority (LIA) şi filiala sa Libyan Foreign Investment Company (LAFICO). Acum au rămas numai cinci miliarde, în pofida măsurii luate de ONU.

Justiţia belgiană s-a sesizat în legătură cu această dispariţie misterioasă în toamna anului trecut.

Contactată de redacţia „Le Vif“, Trezoreria belgiană a precizat că nu a autorizat „dezgheţarea“ acestor fonduri.

Unii experţi îşi pun întrebări acum dacă autorităţile belgiene au gestionat corect situaţia.

„Există numeroase indicii că Belgia nu a respectat cadrul ONU care obligă îngheţarea conturilor unor libieni în băncile belgiene. Sume foarte importante au fost eliberate. Cine a autorizat acest lucru? Ce justifică această decizie? Cine a profitat de aceste transferuri de fonduri? Oare nu au servit la finanţarea unor acţiuni teroriste?“, s-a întrebat deputatul federal belgian Georges Gilkinet într-o reacţie citată de „7 sur 7“.

citeste totul despre: