Preoţi catolici, în vizorul unor anchete legate de abuzuri sexuale în Australia. Ministrul de Finanţe al Vaticanului a depus mărturie

Preoţi catolici, în vizorul
unor anchete legate de abuzuri sexuale în Australia. Ministrul de Finanţe al
Vaticanului a depus mărturie

Cardinalul George Pell FOTO The Daily Telegraph

Fostul şef al Bisericii Catolice din Australia, George Pell, a fost audiat luni într-un vast dosar de pedofilie deschis în ţara sa după ani de eforturi din partea unor presupuse victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţi. Cardinalul este acuzat de ascunderea unor astfel de infracţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Regală de Anchetă din Australia încearcă să stabilească dacă fostul arhiepiscop de Melbourne şi de Sydney, devenit între timp ministrul de Finanţe al Vaticanului, deţine informaţii legate de abuzuri sexuale care ar fi fost comise în anii ’70 de către un fost coleg de-al său din Ballarat, un oraş din statul Victoria, în sud-estul Australiei.

​Cardinalul George Pell, în vârstă 74 de ani, a fost audiat timp de patru ore prin videoconferinţă, deoarece nu s-a putut deplasa în Australia din cauza unor probleme de sănătate.

„Permiteţi-mi să vă spun, pentru început, că nu mă aflu aici să apăr ceea ce nu poate fi apărat“, a declarat el după ce a jurat cu mâna pe Biblie că va mărturisi adevărul în faţa celor 15 presupuse victime ale unor preoţi pedofili prezente în faţa sa.

Cardinalul a refuzat, însă, să facă o legătură între Biserică şi abuzurile sexuale comise de preoţi.

​„Cred că greşelile comise au fost în mare măsură greşeli individuale, eşecuri individuale mai degrabă decât structurale“, a subliniat el, citat de AFP.

În ceea ce priveşte cazul de la Ballarat, cardinalul a recunoscut că a auzit zvonuri, dar nu a fost niciodată curios să afle mai multe.

Într-un comunicat, cardinalul Pell a dat asigurări că el le-a ascultat şi ajutat mereu pe presupusele victime ale unor preoţi pedofili.

Comisia Regală de Anchetă a fost convocată după aproape zece ani de presiuni pentru anchetarea unor acuzaţii de pedofilie implicând lăcaşuri de cult, orfelinate, grupuri comunitare şi şcoli.

George Pell va răspunde mâine la un nou set de întrebări.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: