Preot musulman: Europa are tehnologia, nu şi compasiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO : REUTERS | Moscheea Albastră din Istanbul este şi moscheea naţională a Turciei.
FOTO : REUTERS | Moscheea Albastră din Istanbul este şi moscheea naţională a Turciei.

Pentru unii lideri religioşi din ţările care aspiră la integrarea în Uniunea Europeană, originile creştine ale statelor membre sunt încă destul de importante din punct de vedere politic.

Chemarea de dimineaţă la rugăciune la Moscheea Albastră din Istanbul înseamnă diferite lucruri, de la om de om. Pentru musulmani, este o invitaţie la acumularea de energie spirituală pentru ziua de muncă. Pentru unii turişti occidentali este un semn că se află la marginea unui lumi exotice.

Date fiind ştirile regulate despre extremismul islamic (în această săptămână Spania a arestat trei presupuşi membri ai reţelei al-Qaeda, Danemarca a descoperit, în iunie, un complot pus la cale de trei musulmani pentru uciderea unui caricaturist care l-a desenat pe profetul Mahomed), această lume este văzută ca fiind una ostilă pentru Occident.

Într-un interviu pentru Euobserver, preotul musulman de la Moscheea Albastră a dezvăluit că unii diplomaţi turci cred că împotrivirea aderării Turciei la Uniunea Europeană se bazează, în parte, pe islamofobie. 

Părerea preotului Metin Balci despre relaţiile dintre Turcia şi UE este că sunt două civilizaţii competitive care încearcă să se înţeleagă: „Vestul deţine puterea acum, dar istoria lumii nu este numai de 100 de ani. Lucrurile se schimbă. Cred că Islamul poate prelua, din nou, puterea pe viitor“, a spus el.

În ciuda influenţei Vaticanului, Tratatul UE nu menţionează cuvântul „creştin” în niciuna dintre cele 403 pagini ale sale. Acesta începe cu precizarea că Uniunea „se inspiră din moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei“. În următoarele pagini ale documentului este menţionat că „orice stat european“ poate deveni membru.

Întrebată de EUobserver ce înseamnă „european”, CE a explicat: respect pentru valorile „universale“, precum „democraţia, egalitatea şi statul de drept“. În UE există deja 13 milioane de musulmani, peste un milion de evrei şi 370 de milioane de oameni care afirmă că sunt creştini.

Cu excepţia Turciei, două alte ţări majoritare din punct de vedere al comunităţii musulmane, Albania şi Kosovo, vor să adere la UE.  

Ciocnirea civilizaţiilor?

Rabinul David Rosen crede că nu este vorba despre o ciocnire a civilizaţiior, ci despre un conflict între antichitate şi modernism. „Este o confruntare între cei care îmbrăţişează părţile bune ale modernismului (ştiinţă, autonomia individuală, drepturile omului) şi cei care se simt ameninţaţi de toate aceste lucruri“, a spus el. 

Balci nu este singurul care crede că UE este mult mai creştină decât pretinde: „Cu tot respectul faţă de prezenţa puternică a musulmanilor în Europa, cred că fiecare persoană din Europa consideră continentul ca fiind unul creştin, nu musulman”, a declarat episcopul Hovakim Manukyan de la Biserica Apostolică Armeană. El a adăugat că vechiul conflict dintre Armenia şi Turcia are şi implicaţii religioase. 

Între timp, în Egipt, Irak sau Siria, valorile post-moderniste europene sunt ca şi inexistente. Invazia americană a Irakului şi Primăvara Arabă au determinat noi valuri de violenţe sectiste în locul în care se află cele mai vechi comunităţi creştine, musulmane şi evreieşti. Circa un milion de iranieni creştini au părăsit ţara de la căderea lui Saddam Hussein. Zeci de creştini egipteni au fost ucişi de la căderea lui Hosni Mubarak. 

Islamul cel „luminat“

Balci, imamul din Moscheea Albastră, spune că turcii vor să se alăture UE de dragul unei bune guvernări. „Am încredere că UE va lua decizii conform regulilor democratice. Ne-ar plăcea să intrăm în Uniune nu numai datorită banilor şi tehnologiei de acolo, dar şi pentru că am vrea să ne bucurăm de acelaşi sistem democratic“.

„Avem ce împrumuta de la Europa, dar avem şi de oferit. Europa are nevoie de mai multă compasiune. Tehnologia occidentală a făcut posibilă trimiterea unui om pe Lună, însă nimeni nu merge la vecinul bolnav de lângă să-l întrebe de sănătate“, a spus el.

Balci i-a criticat pe aceia care spun că islamul generează terorismul şi defavorizează femeile: „Oricine crede asta, ar trebui să citescă mai multă istorie. Nu este corect ca Iranul sau Arabia Saudită să fie luate drept exemplu pentru toate ţările islamice sau arabe“.

Balci a adăugat că islamul urmează predicile „profeţilor“ iudeo-creştini precum Moise, Abraham sau Iisus, precum şi Mohamed. L-a citat pe Iisus, spunând că musulmanii ar fi trebuit să „întoarcă şi celălalt obraz“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite