Premierul israelian, nouă manevră de a scăpa de acuzaţiile de luare de mită şi fraudă. Cere imunitate parlamentară

Premierul israelian, nouă manevră de a scăpa de acuzaţiile de luare de mită şi fraudă. Cere imunitate parlamentară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că va încerca să obţină imunitatea parlamentară împotriva acuzarii în trei cazuri în care este acuzat de luare de mită şi fraudă. Netanyahu a negat toate învinuirile şi a spus că acestea sunt motivate politic.

"Am intenţia să adresez o cerere preşedintelui Knessetului", parlamentul israelian, a declarat miercuri Netanyahu într-o conferinţă de presă la Ierusalim. Aceasta, "conform legii", a adăugat el,"cu scopul de a continua să vă servesc pentru viitorul Israelului".
 
La 21 noiembrie, procurorul general Avichai Mandelblit a anunţat inculparea lui Netanyahu pentru "corupţie", "fraude" şi "abuz de încredere" în trei dosare diferite. Procurorul Mandelblit i-a dat premierului termen până la 2 ianuarie pentru a prezenta o cerere de imunitate în aceste dosare.
 
Legea israeliană stipulează că orice ministru care este urmărit penal trebuie să demisioneze, dar ea nu se aplică premierului. Dacă poate rămâne în funcţie, Benjamin Netanyahu nu se bucură totuşi de nicio imunitate în faţa justiţiei, de unde şi decizia sa de a o cere Knessetului.
 
Această cerere trebuie în primul rând să fie evaluată de o comisie parlamentară, dar cum parlamentul a fost dizolvat în vederea alegerilor legislative din 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an în Israel, cererea lui Netanyahu va trebui să aştepte rezultatul următorului scrutin pentru a fi examinată.
 
În decembrie, Benjamin Netanyahu anunţase că-şi părăseşte atribuţiile de ministru - al Agriculturii, al Diasporei şi al Sănătăţii - pe care le cumula împreună cu funcţia de premier, dar rămâne şef al guvernului.
 
Duminică, el l-a numit pe ultraortodoxul Yaakov Litzman în postul de ministrul al sănătăţii.
 
Juriştii au cerut de altfel Curţii Supreme să stabilească dreptul lui Netanyahu de a primi din partea preşedintelui israelian Reuven Rivlin mandatul de a forma un guvern, în pofida acuzaţiilor care îl vizează.
 
Un complet de trei judecători al Curţii Supreme a început marţi să studieze această problemă, indicând că decizia lor va fi luată la o dată ulterioară pe care nu au precizat-o.
 
"Nu-mi imaginez niciun moment ca Curtea Supremă să poată cădea în această capcană. Într-o democraţie, doar poporul decide cine poate să-l conducă şi nimeni altcineva", a declarat premierul marţi pe contul său Twitter.
 
Aceasta este încă o acţiune riscantă din partea sa, în condiţiile în care luptă pentru supravieţuirea politică. Netanyahu va avea nevoie de cel puţin 61 dintre cei 120 de parlamemtari israelieni care să voteze în favoarea imunităţii. Cu toate acestea, simpla invocare a acesteia va duce la întârzierea procesului judiciar. 

În condiţiile în care al treilea scrutin în decurs de un an urmează să aibă loc în luna martie, acest lucru i-ar putea oferi lui Benjamin Netanyahu timpul necesar pentru a candida din nou. În cursul unui discurs susţinut în această seară, el a afirmat că intenţionează să conducă Israelul pentru încă mulţi ani. În pofida problemelor sale cu justiţia,

 Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, a câştigat săptămâna trecută alegerile primare pentru conducerea partidului său, Likud, cu peste 72% de voturi în primul tur al scrutinului. Likud. Toate aceste evenimente menţin starea de nesiguranţă cu privire la viitorul politic al Israelului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: