Premierul Turciei afirmă că nu poate exista un compromis cu SUA în ceea ce priveşte extrădarea clericului Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat sâmbătă că Ankara nu poate să facă niciun compromis cu Statele Unite în ceea ce priveşte cererea de extrădare a clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

”Principalul element care va duce la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu Statele Unite este extrădarea lui Gulen, iar în acest caz nu există spaţiu pentru negocieri”, a declarat Yildirim.

Potrivit Hurriyet Daily News, ministrul de Justiţie Bekir Bozdag a susţinut că o delegaţie de specialişti ai Departamentului de Justiţie din Statele Unite vor sosi la Ankara pentru a discuta despre solicitarea oficială a executivului turc de extrădarea a clericului musulman Fethullah Gulen.

De asemenea, demnitarul turc a susţinut că problema extrădării clericului musulman nu ţine doar de relaţiile bilaterale, pentru că este o problemă comună urmărită de întreaga lume.

”Principala noastră aşteptare din partea autorităţilor americane este de a-l extrăda pe Gulen. Observăm semne de cooperare în această privinţă. O delegaţie vine din partea Departamentului de Justiţie al Statelor Unite”, a declarat ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Turcia îşi va repeta solicitarea de extrădare a clericului Fethullah Gulen după ce toate documentele sunt pregătite împreună cu specialiştii americani, iar Bozdag şi Cavusoglu vor depune personal cererea de extrădare la Washington.

Fethullah Gulen dezminte implicarea în organizarea puciului eşuat şi condamnă vehement un sistem judiciar turc controlat în totalitate de către regimul preşedintelui Erdogan. Acesta a precizat că se va preda autorităţilor turce, doar atunci când vinovăţia sa va fi stabilită de către un organ de investigaţie internaţional şi independent.

Premierul Yildirim a precizat că  81.494 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, afacerişti, funcţionari, precum şi jurnalişti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite