Premierul turc le dă „un ultim avertisment“ manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un „ultim avertisment“ manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi din Istanbul, la originea frondei politice ce afectează Turcia de două săptămâni, relatează AFP.

"Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea a ajuns la capăt. Lansez un ultim avertisment mamelor, taţilor. Vă rog, retrageţi-vă copiii de acolo", a declarat Erdogan într-un discurs susţinut, la Ankara, în faţa unor primari din cadrul formaţiunii sale, AKP, rezultată dintr-o mişcare islamistă.

"Nu mai putem aştepta prea mult, pentru că Parcul Gezi nu aparţine forţelor care îl ocupă. El aparţine tuturor", a adăugat premierul.

"Îi îndemn pe fraţii mei apărători ai mediului să nu ne mai întristeze atât de mult. Lăsaţi-ne să curăţăm parcul, pentru a-l restitui adevăraţilor săi proprietari (...), locuitorii Istanbulului", a insistat şeful Guvernului.

În discursul său, Erdogan a confirmat totodată că doreşte să consulte populaţia asupra proiectului de amenajare a Pieţei Taksim şi Parcului Gezi. Anunţul desfiinţării acestuia a declanşat manifestaţiile, pe 31 mai.

"Municipalitatea poate să îşi consulte locuitorii la nivelul cartierului Beyoglu (unde se află parcul) sau a întregului Istanbul (...). Nu există vreun impediment legal", a declarat el, răspunzând manifestanţilor, care au afirmat că un referendum pe această temă nu este legal.

Între timp, creşte numărul victimelor în urma protestelor violente din Turcia. Un demonstrant, care a fost rănit în timpul protestelor de la Istanbul, a murit în spital. În acest fel, numărul celor care au murit în Turcia începând din 31 mai a crescut  la 5 oameni, iar numărul răniţilor este 5.000.

Sute de oameni s-au adunat din nou în Piaţa Taksim din Istanbul pentru a lua parte la o nouă demonstraţie antiguvernamentală. Protestatarii scandează sloganuri antiguvernamentale, în pofida apelurilor autorităţilor de a înceta protestele.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis să cureţe Piaţa Taksim în decurs de 24 de ore de „oamenii care încalcă ordinea”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite