Premierul Netanyahu îi propune rivalului său Benny Gantz să formeze un guvern de uniune naţională

Premierul Netanyahu îi propune rivalului său Benny Gantz să formeze un guvern de uniune naţională

Premierul Benjamin Netanyahu şi liderul coaliţiei Albastru/Alb, Benny Gantz

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a îndemnat joi pe rivalul său Benny Gantz să formeze un Guvern de uniune naţională, la două zile după alegerile legislative care nu au reuşit să departajeze un învingător, relatează AFP.

 
”În alegeri, eu am îndemnat la înfiinţarea unui guvern de drepta. Din nefericire, rezultatele alegerilor arată că acest lucru nu este posibil/. Poporul nu a tranşat între cele două blocuri. Prin urmare, nu există altă opţiune decât să formăm un guvern de uniune naţională, cât mai larg posibil”, a declarat netanyahu într-un mesaj video.
 
La două zile după alegerile legislative, rezultatele încă provizorii creditează Likudul lui Netanyahu cu 32 din cele 120 de mandate în Knesset, iar Partidul Kahol Lavan ("Albastru-alb") al fostului general Benny Gantz cu 33 de mandate.
 
Iar adăugând aliaţii şi potenţialii aliaţi ai acestora - partide religioase şi/sau foarte marcant de dreapta în cazul lui Netanyahu şi formaţiuni de stânga sau arabe în cazul lui Gantz -, numărătoarea se opreşte la 56 în fiecare tabără, sub pragul de 61 de mandate în vederea obţinerii unui maorităţi în Knesset (Parlament).
 
”Benny, trebuie să înfiinţăm un guvern de uniune cât mai larg azi. Poporul se aşteaptă ca noi doi să ne asumăm responsabilităţile şi să acţionăm în cooperare”, a adăugat Netanyahu, luând ţara prin surprindere.
 
”De aceea te chem, Benny. Să ne întâlnim azi, în orice moment, pentru a face acest proces să avanseze, care este mai mult ca niciodată de actualitate. Nu avem dreptul să ne îndreptăm către al treilea scrutin - eu sunt împotrivă. Ordinea de zi - un guvern de uniune larg, azi”, a subliniat premierul în exerciţiu.
 
Este vorba despre o schimbare de ton abruptă din partea lui Netanyahu.
 
Miercuri seara, el a declarat că ţara are doar două opţiuni - fie un guvern de dreapta condus de către el, fie un ”guvern periculos care se sprijină pe partide arabe”, un atac la adresa lui Gantz, care a promis să deschdădiscuţii cu formaţiuni arabe în speranţa formării unei coaliţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: