Premierul israelian Netanyahu a fost interogat de poliţie pentru a doua oară într-o săptămână

Premierul israelian Netanyahu a fost interogat
de poliţie pentru a doua oară într-o săptămână

Benjamin Netanyahu FOTO AFP

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost interogat joi de către anchetatori timp de cinci ore, pentru a doua oară într-o săptămână, ca parte a unei investigaţii ce vizează darurile pe care acesta este suspectat că le-ar fi primit ilegal de la oameni de afaceri, a spus poliţia citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unei declaraţii emise, anchetatorii israelieni l-au interogat pe Netanyahu la el acasă, în Ierusalim, ca parte a unei anchete legate de corupţie.

Netanyahu a fost interogat, de asemenea, în cadrul altul dosar, a declarat poliţia, adăugând că o altă persoană a fost anchetată în ultimele zile.

Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze.             

Mass-media a raportat că anchetatorii au sosit după-amiază la reşedinţa prim-ministrului din centrul Ierusalimului, pentru un al doilea interogatoriu după cel de luni care a durat aproximativ trei ore.

Cercetarea se concentrează asupra cadourilor pe care Netanyahu le-ar fi primit de la oameni de afaceri, a declarat luni Departamentul de Justiţie, fără a elabora. Valoarea totală a acestor daruri a fost estimată de către mass-media la zeci de mii de dolari.

Mass-media a raportat, de asemenea, un al doilea dosar deschis pentru suspiciuni mai grave de corupţie, dar fără a oferi detalii suplimentare.

Aceste investigaţii au ridicat întrebări cu privire la posibilitatea ca Netanyahu, fără rival aparent în politică, să fie pus sub acuzare şi forţat să demisioneze.

Netanyahu neagă vehement orice ilegalitate, repetând că „nu va fi nimic, pentru că nu există nimic”. El şi-a acuzat adversarii şi o parte a mass-media că ar complota împotriva lui pentru a-l face să se prăbuşească.

Netanyahu, 67 de ani, este şeful guvernului începând cu anul 2009, după un prim mandat din 1996 până în 1999. Acesta a depăşit zece ani de putere, în total, şi ar putea bate recordul de longevitate al istoricului David Ben Gurion, fondatorul statului Israel, în cazul în care actualul său mandat se va încheia la termenul din noiembrie 2019.

Netanyahu a fost suspectat în mai multe rânduri în trecut, dar fără a fi anchetat.

Atunci când un prim-ministru este acuzat, el este obligat să demisioneze odată ce au fost epuizate toate recursurile împotriva condamnării sale, a declarat pentru AFP expertul Ofer Kenig, de la Institutul pentru Democraţie Israel.

Cu toate acestea, legea permite Parlamentului să iniţieze o procedură specială împotriva prim-ministrului după punerea sub acuzare şi înainte de epuizarea căilor de atac în cazul în care şeful guvernului este acuzat de ticăloşie morală, a spus el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările