Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă că va anexa Valea Iordanului dacă va câştiga alegerile din această lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu FOTO Arhiva
Benjamin Netanyahu FOTO Arhiva

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că intenţionează să anexeze Valea Iordanului din Cisiordania ocupată, dacă va câştiga alegerile de săptămâna viitoare, scrie presa internaţională.

„Astăzi, îmi anunţ intenţia, după stabilirea unui nou guvern, de a aplica suveranitatea israeliană asupra Văii Iordanului şi nordului Mării Moarte”, a spus Netanyahu într-un discurs transmis în direct de posturile israele de televiziune. 

O astfel de mişcare ar fi populară printre partidele de dreapta de care Netanyahu depinde pentru a forma o coaliţie, dar se va confrunta cu o opoziţie aprigă din partea palestinienilor.

Netanyahu a precizat că o astfel de mişcare nu va fi efectuată înainte de prezentarea mult aşteptatului plan de pace al SUA şi de consultările cu preşedintele american Donald Trump.

Valea Iordanului se întinde de la Marea Moartă în sud la oraşul israelian Beit Shean în nord. Israelul a ocupat Cisiordania în urma Războiului de Şase Zile din 1967. Valea reprezintă aproape 30 la sută din teritoriul Cisiordaniei. Israelul spune de multă vreme că intenţionează să menţină controlul militar aici, indiferent de orice acord de pace cu palestinienii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite