Premierul Filat pleacă la Moscova să discute cu preşedintele Putin

În ajunul vizitei sale la Moscova, premierul Vlad Filat a reiterat că relaţiile bilaterale cu Rusia nu contrazic prioritatea Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană, transmite UNIMEDIA.

Pim-ministrul Vlad Filat se va afla la Moscova în perioada 10 -12 septembrie, unde oficialul moldovean se va întâlni și cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, dar și președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

„Eu nu ştiu cine şi de unde a luat că integrarea europeană a Republicii Moldova vine în contradicţie cu Federaţia Rusă.

Republica Moldova are nevoie de a avea relaţii foarte bune cu toţi partenerii săi", a declarat Filat în cadrul unui interviu acordat pentru radio Europa Liberă.

Premierul a menţionat că agenda este una comlpexă şi vizează domeniile ce țin de extinderea cooperării bilaterale în domeniile comercial-economic, științific, tehnic, cultural.

De asemenea, se preconizează semnarea mai multor documente bilaterale cum ar fi proiectul de acord interguvernamental, în domeniul energetic, acordul care vizează politica migraţională, acordul privind readmisia, de asemenea va fi semnat acordul între ministerele afacerilor interne de cooperare ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, precum şi un acord între Institutul de Istorie de la Chişinău şi cel din Federaţia Rusă.

Un alt domeniu care va fi abordat ţine de contractul privind importul de gaze naturale din Federaţia Rusă.

„Nu e vorba doar de contractul care vizează preţul la gaz, tranzitul gazului natural. Este vorba şi de calitatea acestui gaz, formula de calcul. Dar este vorba şi de datoriile care s-au acumulat pe parcursul timpului, în partea stângă a Nistrului, în regiunea transnistreană", a mai adăugat sursa.

Potrivit lui, datoriile istorice acumulate de Transnistria vor fi achitate după ce se va stabili o formulă de bază şi nu neapărat aceste datorii vor fi preluate de către Guvern, de asemenea există şi acea subvenţionare care a fost pe parcursul timpului, oferită indirect regiunii transnistrene. Totuşi pentru început „trebuie să se stabilească originea acestor datorii".
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: