Premierul Australiei convoacă alegeri anticipate

Premierul Australiei convoacă alegeri anticipate

Premierul Australiei, Kevin Rudd, a anunţat data alegerilor legislative anticipate, care urmează să aibă loc pe 7 septembrie. În urmă cu doar şase săptămâni, el a înlocuit-o la conducerea partidului pe fostul lider, Julia Gilard, punând capăt unei lupte pentru putere de trei ani, timp în care partidul laburist a condus guvernul australian cu o minoritate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul de centru-stânga, care în 2010 pierduse sprijinul partidului său şi fusese înlocuit de Julia Gilard, îl va avea de înfruntat pe liderul opoziţiei, conservatorul Tony Abbott, care este favorit, potrivit sondajelor de opinie.

 „În urmă cu câteva minute m-am întâlnit cu guvernatorul general şi i-am cerut să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri pe 7 septembrie", a explicat Rudd, devenit premier la trei ani după ce fusese învins, tot într-un scrutin laburist intern, de Julia Gillard.

Principalele teme ale campaniei electorale vor fi starea economiei, situaţia solicitanţilor de azil şi contracararea schimbărilor climatice.

De la preluarea conducerii guvernului, pe 26 iunie, Rudd a întreprins câteva modificări ale liniei politice, iar sondajele indică o apropiere a Partidului Laburist de Partidul Conservator în rândul preferinţelor de vot ale australienilor.

Partidul laburist se află la putere din 2007 şi are meritul de a fi reuşit evitarea intrării Australiei în recesiune, prin susţinerea unei dezvoltări puternice a mineritului, alimentată de cererea crescută de resurse din China şi India. Totuşi, ultimele analizeze sugerează că boom-ul mineritului se apropie de final, şi creşterea economică încetineşte, în timp ce deja se înregistrează o mărire a numărului de şomeri, mai ales în industrie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: