Premierul Armeniei îl cheamă pe Putin la război şi dă exemplul Turciei în cazul Azerbaidjanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikol Paşinian, premierul Armeniei FOTO EPA-EFE
Nikol Paşinian, premierul Armeniei FOTO EPA-EFE

Premierul armean Nikol Paşinian i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-i solicita ajutorul în războiul cu Azerbaidjanul, informează AFP.

După mai bine de o lună de ostilităţi cu Azerbaidjanul, premierul Armeniei cere intervenţia Rusiei în acest conflict armat.

„Premierul armean a cerut preşedintelui rus să înceapă consultări urgente pentru a determina natura şi cantitatea de ajutor pe care Federaţia Rusă îl poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea”, a anunţat Ministerul de Externe de la Erevan într-un comunicat.

Acest anunţ, de natură să provoace escaladarea conflictului, intervine după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan vizând stabilirea unei încetări a focului, notează AFP.

În scrisoarea sa, Paşinian îl informează pe Putin că luptele se apropie de graniţele Armeniei. El afirmă din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul, aşa cum a promis în momentul reluării conflictului armat.

Deşi Rusia are o bază militară în Armenia şi este legată de ea printr-un tratat de apărare, totuşi s-a abţinut până acum să ia măsuri directe pe teren, invocând oficial motivul că acest tratat nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

În general, Rusia evită să se poziţioneze în totalitate de partea Armeniei, preferând, din interesul de a vinde arme, să aibă relaţii bune şi cu Azerbaidjanul. Prin urmare, preferă să mimeze un statut de negociator al păcii.

Confictul din Nagorno-Karabah s-a reluat la 27 septembrie. Este vorba de cel mai sângeros episod de ostilităţi de la războiul din 1988-1994, soldându-se cu peste 1.250 de morţi până acum. Circa 30.000 de prsoane au murit în confruntările armate purtate de armeni şi azeri în contextul destrămării Uniunii Sovietice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite