Premieră după aproape nouă decenii. Un imam a recitat o sura din bazilica Sfânta Sofia în cadrul ceremoniilor dedicate căderii Constantinopolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazilica Sfânta Sofia FOTO Arhivă
Bazilica Sfânta Sofia FOTO Arhivă

Pentru prima oară în aproape nouă decenii, un imam a recitat vineri o sura din Coran în bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, un patrimoniu al umanităţii pe care preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan râvneşte să-l transforme în moschee.

Turcia lui Erdogan a celebrat vineri împlinirea a 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul Mehmet al II-lea, numit „Cuceritorul”. Festivităţile au început cu ieşirea unei flotile în strâmtoarea Bosfor, a cărei apă a devenit turcoaz după mai mult de două luni de restrângere a navigaţiei din cauza noului coronavirus. În cursul serii, un eveniment neobişnuit a avut loc la Istanbul. Pentru prima oară în ultimii 87 de ani, un imam a recitat o sura din Coran din interiorul bazilicii Sfânta Sofia, relatează „Le Monde”.

Limitată la două persoane, imamul şi ministrul Turismului Mehmet Nuri Ersoy, rugăciunea a fost urmărită cu emoţie de Recep Tayyip Erdogan, care a asistat la eveniment prin videoconferinţă. Puţin mai târziu, un spectacol de lumini a fost proiectat pe pereţii exteriori ai bazilicii. Ceremoniile au fost transmise în direct pe toate canalele de televiziune din Turcia.

Este un mod al lui Erdogan de a răspunde aşteptărilor taberei mai conservatoare a electoratului său, care cere de mai mult timp transformarea edificiului impunător din centrul istoric al Istanbulului în moschee.

Pe de altă parte, evenimentul nu a fost apreciat de elita laică locală, care deplânge o atingere la moştenirea lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce. El este cel care a decis, în 1935, ca Sfânta Sofia să fie muzeu.

Cu fiecare criză politică, Erdogan avansează ideea de a transforma această bazilică din secolul VI în moschee, aşa cum a fost între 1453, anul căderii Constantinopolului, până în 1935. În 2017, el a evocat această eventualitate ca răspuns la recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului. A reluat ideea acum un an, când partidul său Justiţie şi Dezvoltare se confrunta cu dificultăţi în alegerile municipale.

Grecia nu a apreciat cele întâmplate vineri la Istanbul. Într-o intervenţie pe această temă, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec,  Stelios Petsas, i-a amintit liderului turc că „Sfânta Sofia este un monument mondial al patrimoniului cultural” şi nu trebuie folosită în alte scopuri.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite