Mărturii ale lui Ariel Sharon din cartea sa autobiografică. Ce spunea fostul premier israelian despre Yasser Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Figură controversată în istoria Israelului, fostul premier Ariel Sharon este fie lăudat pentru politica pe care a desfăşurat-o în intersul ţării sale, fie blamat pentru deciziile care au afectat palestinienii. Dacă cei din jurul lui nu s-au ferit să spună ce au gândit despre politica şi faptele sale, vă oferim şi câteva declaraţii proprii ale lui Sharon, din cartea sa „Luptătorul: o autobiografie”, în legătură cu principale momente din viaţa sa.

„Să stau alături de „Lijud” (partid al cărui lider a fost Sharon pentru doi ani, până când a demisionat – n.r.) înseamnă să pierd timpul în certuri politice decât să acţionez spre binele ţării.” (2005)

„Până la sfârşitul anului 2005 nu va mai fi niciun evreu rămas în Fâşia Gaza.” (2004)

Despre retragerea trupelor din Fâşia Gaza: „Va îmbunătăţi securitatea şi economia Israelului  şi vom detensiona relaţiile dintre israelieni şi palestinieni. Planul meu va crea un nou şi mai bun destin pentru Israel. Planul are potenţialul de a crea condiţiile în vederea reluării negocierilor dintre Israel şi palestinieni.” (Conferinţă de presă comună cu George W. Bush, la Casa Albă, 14 aprilie 2004)

„Dacă dorim să ajungem la o pace adevarată, o pace reală, pentru generaţii, atunci va trebui să facem concesii dureroase. Nu în schimbul promisiunilor, ci în schimbul păcii.”  (2003)

„În Liban a existat un acord pentru a nu-l lichida pe Yasser Arafat. În principiu, îmi pare rău ca nu l-am lichidat.” (2002)

„Am venit cu un mesaj de pace. Eu cred că putem trăi împreuna cu palestinienii. Am venit aici, la cel mai sfânt loc al poporului evreu, cu scopul de a vedea ce se întâmplă aici şi de a înţelege modul în care putem avansa împreună. Nu a existat nicio provocare.” (în timpul unei vizite la Muntele Templului, 2000)

Despre colonizare: „Toată lumea trebuie să se deplaseze, să alerge şi să urce cât mai multe dealuri palestiniene, deoarece tot ce luăm acum va rămâne al nostru. Ce nu vom apuca noi va ajunge la ei” (1998)

Eu sunt singurul ministru al Apărarii din lume – singurul – care a demisionat din postul său şi s-a întors să lucreze cu tractorul, la ferma sa, ca urmare a ceea ce au făcut creştinii musulmanilor. Sunt singurul.” (1993)

„Evreii ar trebui să traiasca în jurul fiecarui centru al populatiei arabe.”

Ariel Sharon, fostul prim-ministru al Israelului, în vârstă de 85 de ani, a murit sâmbătă, după ce starea sa de sănătate devenise critică. Acesta s-a aflat în comă pentru mai bine de 8 ani, după ce a suferit în 2006 un atac cerebral.


Citeşte şi:

Reacţii ale liderilor europeni la moartea lui Ariel Sharon. Joe Biden va reprezenta SUA la funeraliile fostului premier israelian

Statele Unite ale Americii vor fi reprezentate la funeraliile fostului premier israelian, Ariel Sharon, decedat sâmbătă, de către vicepreşedintele american Joe Biden, a anunţat recent Casa Alba, potrivit AFP.

Comunităţile evreieşti din România, în doliu după moartea lui Ariel Sharon: „A fost un om care a jucat un rol covârşitor în istoria Israelului“

Ariel Sharon a murit, după ce a stat în comă, timp de opt ani, în urma unui atac vascular-cerebral. Sharon a condus Israelul din postura de premier, între 2001 şi 2006, şi a fost însurat cu două surori românce. Comunităţile evreieşti din România spun că regretă profund pierderea lui Ariel Sharon.

VIDEO Ariel Sharon a murit. Cele mai importante momente din viaţa controversatului premier israelian

Ariel Sharon a murit, după ce timp de opt ani a suferit un atac cerebral în urma căruia a intrat în comă. Considerat un erou al războaielor arabo-israeliene, care a condus Israelul din postura de premier între 2001 şi 2006, Ariel Sharon a fost însurat cu două românce şi a vizitat România în timpul regimului Ceauşescu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite